Viljelijöiden koulutuspilotti päätökseen

Agronomiviljelijän 360 astetta täydennyskoulutusohjelman pilotti alkoi vuoden 2013 lopulla ja päättyi kesällä 2014.

Nykyaikaisen maatilan menestyksekäs hoitaminen vaatii tekijältään paljon. Agronomiliiton viljelijävaliokunta valmisteli liiton viljelijäjäsenille OMJ-valmennusmalliin perustuvan kokonaisvaltaiseen yrittäjyyteen valmentavan pilottikurssin yhdessä valmentaja Anders Sundroosin (Econtact Oy) kanssa. Agronomiviljelijän 360 astetta -täydennyskoulutusohjelman tavoitteena oli auttaa liiton viljelijäjäseniä kaikilla yrittäjän elämän osa-alueilla, niin yksilö- kuin myös ryhmätyöskentelyn metodeja käyttäen.

Henrik ja Ellen Tornbergin säätiö rahoitti merkittävällä tavalla pilottihankkeen toteuttamista sääntöjensä mukaisella tavalla. Koulutus aloitettiin joulukuussa 2013. Pilottikurssin käynnistäminen perustui viljelijävaliokunnan johtopäätöksiin nykypäivän viljelijäagronomin täydennyskoulutustarpeista; on pureuduttava syvällisesti ytimeen. Pilottikurssia edelsi mm. viljelijävaliokunnan entisen jäsenen Michael Hornborgin henkilökohtainen OMJ-mallin testaus vuoden 2012 aikana. Myös muita kurssin käyneitä löytyy.


OMJ-valmennus pilottikurssilla

Pilottikurssi perustuu Oman Minän Johtaminen –valmennusohjelmaan (OMJ). Valmennusohjelma on suunnattu alun perin sekä yksilön urasuunnitteluun että kokonaisvaltaiseen kehittämiseen. Peruslähtökohtana on, että jokainen on oman itsensä johtaja. OMJ-valmennus antaa valmiudet hyödyntää tehokkaasti meissä piileviä kykyjä ja mahdollisuuksia. Samalla ohjelmassa viedään lävitse tehokas kehitysprosessi, joka terävöittää yksilön lisäksi yrityksen tai yhteisön toimintaa.

Maatilayrityksen kannalta valmennusohjelma on investointi maatilan tärkeimpään voimavaraan - yrittäjään itseensä. Valmennuksella tavoitellaan parantuneita työtuloksia kohonneen oman motivaation ja innostuksen kautta. Ainutlaatuista on sekä yrittämisen, työn että yksilön tavoitteiden yhteensovittaminen.

OMJ koostuu yksilövalmennuksesta, jota pilotissa tuetaan ryhmävalmennuksella. Siinä korostuu yksilön halu ottaa vastuu omasta kehittymisestään, tavoitteistaan ja tuloksistaan. Ohjelmaa sovelletaan käytäntöön valmennuksen aikana tehtyjen henkilökohtaisten suunnitelmien ja tavoitteiden pohjalta. Osallistuja saa vankan osaamisen ja tarvittavan materiaalin käytännön johtamiseen.

Valmennuksen kesto on puolesta vuodesta kahdeksaan kuukauteen. Aika on riittävän pitkä toimintatapojen pysyvien muutosten vakiinnuttamiseksi. Ohjelma jakautuu starttipalaveriin ja kahdeksaan valmennusjaksoon. Niistä jokainen sisältää itseopiskelua kuunnellen ja kirjoittaen, päämäärätietoista, systemaattista ja tuloshakuista toimintaa omien ja työhön liittyvien tavoitteiden saavuttamiseksi sekä henkilökohtaista konsultointia, mikä sisältää seuranta- ja valmennustilaisuudet konsultin kanssa. Tätä työtä tuetaan ryhmätapaamisilla.


Valmennus käytännössä

Valitut seitsemän viljelijäagronomia kokoontui ensimmäiseen tapaamiseen (starttipalaveri) yhdessä valmentajana toimivan Anders Sundroosin johdolla joulukuussa 2013. Tätä edelsi alkuhaastattelut valmennettavien kanssa puhelimitse. Yhteistilaisuudessa käytiin läpi ohjelman eteneminen. Se palveli osallistujia myös vertaistukena ja antoi mahdollisuuden verkostoitua. Tässä yhteydessä osallistujille jaettiin varsinainen valmennustyökalu, joka koostui teoriakansiosta cd-romppuineen sekä toimintasuunnitelmakansiosta.

Tämän jälkeen edettiin säännöllisillä kolmella henkilökohtaisella valmennustapaamisella. Tapaamiset olivat noin tunnin kestäviä keskustelutuokioita, joiden tarkoituksena oli viedä reflektointi- ja tekemisprosessia eteenpäin. Tapaamiset toteutettiin joustavasti maatilan työrytmi huomioiden.

Neljäs tapaamisen oli ryhmätapaaminen. Tässä yhteydessä tehtiin puolivälin arviointi sekä yhdessä että erikseen.

Viides, kuudes ja seitsemäs tapaaminen ovat jälleen yksilötapaamisia ja valmennuksen päättävä kahdeksas tapaaminen yhteistapaaminen. Valmennuksen viimeisessä tapaamisessa valmennettava antaa valmentajalle loppuarvioinnin koko prosessista. Lopputapaaminen järjestettiin heinäkuussa 2014 Agronomiliiton viljelijävaliokunnan kanssa yhteisenä tilaisuutena OKRA-näyttelyn yhteydessä.


Viljelijävaliokunnan ex-jäsen Michael Hornborgin arvio

Ennen tätä pilottia Michael Hornborg testasi OMJ-valmennusmallin omakohtaisella ohjelman läpikäynnillä. Kokemukset olivat kannustavat ja sen myötä päätettiin toteuttaa nyt käynnistymässä oleva pilotti, johon mukaan suunniteltiin myös ryhmän tuki.

Micke totesi: "OMJ-valmennuksen suorittaneena voin suositella sitä lämpimästi maatilayrittäjälle. Kurssi auttaa hahmottamaan ja valitsemaan sekä maatilan että yksityiselämän päämäärät. Ei voi johtaa määrätietoisesti asioita elämässään jollei ensin pysty johtamaan omaa itseään."

Positiivisia kommentteja on kuultu myös muiden ohjelman suorittaneiden suusta.


Lisätietoja

Kurssin sisällöstä voi pyytää lisätietoja valmentaja Anders Sundroosilta (p. 050 5004302, e-mail: anders.sundroos@kolumbus.fi). Muutoin toteutuksesta voi tiedustella toiminnanjohtaja/HET-säätiön asiamies Jyrki Wallinilta (p. 040 9011640, e-mail: jyrki.wallin@agronomiliitto.fi).