Opiskelijat kesätöissä ja harjoitteluissa
Vain harva lomailee
Agronomiliiton alojen opiskelijat tekevät ahkerasti töitä kesäisin. Opiskelijoiden työmarkkinatutkimus vuodelta 2023 vahvistaa väitteen. Kyselyyn vastanneista opiskelijoista 76 % työskenteli kesällä 2023 päätoimisesti. Tämän lisäksi 7 % teki opintoihin liittyvää palkallista harjoittelua.
Kaikki eivät toki tehneet omaan koulutusalaansa liittyviä töitä, mutta opintojen edetessä oman alan kesätöiden tekeminen yleistyy . Ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoista 9 % oli omaan alaan liittyvässä työssä, kun 5-6 vuotta opiskelleiden kohdalla oman alan töissä oli jo 51 % opiskelijoista. Opiskelijoista 69 % työskenteli kokoaikaisessa työsuhteessa ja 31 % teki työtä osa-aikaisella työsopimuksella.
Kesällä kokoaikaisesti työskennelleiden opiskelijoiden keskipalkka on 2 498 euroa mediaanin ollessa 2 300 euroa. Kesällä 2023 työssä olleiden palkkataso vaihtelee vuosikurssin mukaan.
Suurin työllistäjä oli yksityinen sektori, jolla työskenteli 76 % kesällä töistä ollesta.
Lähde: Agronomiliiton opiskelijoiden työmarkkinatutkimus 2023, Aula Research
Olemme koonneet kesätyöpaikkojen/harjoittelupaikkojen etsimisen avuksi työnantajalistauksen. Löydät sen jäsenkirjautumisen takaa täältä.
Tarkistuslista kesätyöntekijälle
Muista tehdä työsopimus kirjallisesti
Vaikka suullinen sopimus on yhtä sitova kuin kirjallinen, sen sisältö on vaikea todentaa jälkikäteen. Tee aina kirjallinen työsopimus.
Tarkistuta työsopimuksesi Agronomiliitossa
Työsopimuksen tarkistuttaminen on hyvä tapa varmistaa, että kirjaukset ovat kunnossa, erityisesti jos et ole aivan varma sopimuksen sisällöstä. Ennen työsopimuksen allekirjoittamista on hyvä pyytää nähtäväksi työsuhteeseen mahdollisesti vaikuttavat ohjesäännöt, kuten matkustusohje.
Selvitä, sovelletaanko työsuhteeseesi työehtosopimusta
Samassa työpaikassa voidaan soveltaa useita työehtosopimuksia, joissa sovitaan muun muassa sairausajan palkasta ja varsinaisen työajan ulkopuolella tehdyn työn korvaamisesta.
Tarkista palkkaerittelyt
Saat palkkaerittelyn, josta käy ilmi palkkatiedot, ennakonpidätys sekä mahdolliset lisät ja päivärahat. Varmista, että sinulle on maksettu palkkaa työsopimuksesi mukaisesti. Tarkista, että palkassa ovat mukana kaikki sinulle kuuluvat lisät.
Muista, että työaikalaki koskee kesätyöntekijöitäkin
Ylitöiden tekemiseen on aina pyydettävä suostumuksesi. Tarkasta, miten ylityöt korvataan joko työaikalaista tai työehtosopimuksesta.
Muista lomakorvaus
Sinulle kertyy vuosilomaa, jos työskentelet vähintään 14 päivää tai 35 tuntia kuukaudessa. Näistä säännöistä ensin mainittua sovelletaan ensisijaisesti. Kesätöiden aikana lomaa ei usein ehditä antaa vapaana, vaan se maksetaan lomakorvauksena työsuhteesi päättyessä.
Kysy rohkeasti neuvoja ja apua!
Mitä enemmän opit ja kehityt työssäsi, sitä enemmän työkokemuksestasi on hyötyä tulevaisuudessa. Älä epäröi kysyä neuvoja.
Pyydä työtodistus
Työntekijällä on työsuhteen päättyessä aina oikeus pyynnöstään saada työtodistus. Työtodistuksessa on mainittava vähintään työsuhteen kestoaika ja työtehtävät. Työntekijän erillisestä pyynnöstä työtodistuksessa on lisäksi mainittava työsuhteen päättymisen syy sekä arvio työntekijän työtaidosta ja käytöksestä tai vain toinen näistä.
Säilytä palkkaerittelysi ja palkkatodistuksesi
Saatat tarvita palkkatodistustasi esimerkiksi todistaaksesi kartuttamasi työssäoloehdon työttömyysturvaa varten. Myös verotuksen tarkistamisessa tarvitaan palkkatodistusta.