Tarinoita kesätyökentältä

03.9.2018 12:00

Miten alojemme opiskelijat pääsivät unelmiensa kesätöihin, ja miten kesätyö vastasi odotuksia?

Jos opiskelijoiden joulukuisia lounaskeskusteluja kuuntelee kärpäsenä katossa, voi kuulla keskusteltavan etenkin lomasuunnitelmista, jouluruokaresepteistä ja kesäsuunnitelmista. Kesätyön hakeminen on useammille opiskelijoille jokavuotinen, monta kuukautta kestävä rituaali. Valehtelisin jos sanoisin prosessin olevan helppo ja kepeä. Kesätyön hakeminen koostuu monista vaiheista, jotka saattavat kestää kuukausia tai jopa vuosia, kuten seuraavissa kesätyötarinoissa saadaan kuulla. Miten päästiin unelmien kesätyöhön, ja kuinka se vastasi odotuksia? Kesätyötarinoitansa jakavat eri alojen opiskelijat, eri vuosikursseilta.

 

 

Pitkäjänteisyys palkittiin

Hei, olen Joonas Kauppinen ja aloitan syksyllä viidennen opiskeluvuoteni. Pääaineenani on elintarviketieteet sekä samalla suoritan Hankenissa rahoituksen sivuainetta.

Nyt kesällä 2018 työskentelen Unileverillä, jossa työnimikkeeni on Marketing Summer Intern. Työskentelen pääasiassa Knorrin markkinoinnissa brändipäällikön apuna. Työpäivät ovat todella vaihtelevia: päivissä ei ole aikatauluja vaan niitä rytmittävät lähinnä vain sovitut tapaamiset. Koko kesän kestävä pääprojektini on luoda Knorrille digimarkkinointistrategia. Pääprojektini ohella teen kaikkea pienempää ruokabrändiemme markkinointiin liittyvää, kuten työstän erilaisia projekteja markkinointitoimistojen kanssa, kehitän nettisivujamme ja päivitän tuotetietojamme asiakkaidemme nettikauppoihin. Työ on siis siinä mielessä kiinnostavaa, että pääsen visioimaan, mitä Knorrin digimarkkinoinnin pitäisi tulevaisuudessa olla, mutta pääsen myös toteuttamaan pienempiä käytännön asioita, jotka konkretisoivat nämä visiot.

Kyseisen kesätyön hakeminen oli pitkä prosessi. Tutustuin Unileveriin jo kaksi vuotta sitten, kun kontaktoin heidät ViikkiAreenaan esittelemään yritystään. Unileverin järjestämässä Brands and Bubbles -tapahtumassa kävin kahtena vuotena tutustumassa sekä verkostoitumassa, jonka jälkeen hain useamman kerran kesätöihin. Unilever järjestää ULIP (Unilever Leadership Internships progromme) sekä UFLP (Unilever Future Leaders Programme) -ohjelmia. ULIP on kesätyö ja UFLP kahden vuoden trainee-ohjelma. Tänä keväänä hakiessani jälleen ULIP-ohjelmaan, minulle tarjottiin tätä nykyistä työtehtävää. Työnhaku voi siis joskus olla monen vuoden prosessi, eikä kannata lannistua, jos ei heti ensimmäisellä kerralla tärppääkään!

Kesätyössäni en ole toistaiseksi hirveästi tarvinnut elintarviketieteiden tietojani. Hankenin sivuaineopinnoista sekä elintarvike-ekonomian opinnoista on ollut enemmän hyötyä. Viikistä on kuitenkin ollut paljon hyötyä, esimerkiksi lounaskeskustelut elintarvikemaailmasta on opettanut paljon ja näitä tietoja olen pystynyt hyödyntämään työssäni.

Kesä on kokonaisuudessaan ollut intensiivinen pikakurssi markkinointiin. Motivoiva työ on opettanut todella paljon markkinoinnista ja opittavaa on edelleenkin vielä paljon. Parasta kesässä on ehdottomasti ollut pohjaton jäätelöbaari.

 

 

Sattumalta oman alan kesätöihin

Moikka! Olen Joel Eronen ja opiskelen elintarviketalouden ja kulutuksen maisteriohjelmassa. Aiemmin kandidaatin tutkinnossani pääaineeni oli elintarvike-ekonomia. Nyt syksyllä alkaa jo viides vuosi Viikissä ja valmistuminen alkaa lähestyä.

Olen tämän kesän ollut töissä Santander Consumer Finance Oy:llä. Aloitin työt jo maaliskuussa osa-aikaisena ja nyt kesällä olen ollut täysipäiväisesti töissä. Työnimikkeeni on Customer Service Specialist ja olen osana back office -tiimiä, joka käsittelee autojen rahoitusta ja muita lainahakemuksia. Työtehtäviini kuuluu monenlaisia back office -tehtäviä, kuten sähköpostien lähettämistä, erilaisten asioiden selvittelyä ja sopimusten käsittelyä. Tämän lisäksi työhön kuuluu B2B-asiakaspalvelua. Työssä saa myös tehdä paljon yhteistyötä muiden osastojen, kuten myynnin, talouden ja asiakaspalvelun kanssa.

Tämän työpaikan sain melko sattumalta. Olin palannut jouluksi kotiin Italiasta vaihdosta ja parin lomailuviikon jälkeen aloin etsimään tosissaan töitä. Törmäsin opiskelukaveriini Kaisa-talossa ja hän vinkkasi, että Santander hakee työntekijöitä. Lähetin hakemuksen ja viikon päästä olinkin jo työhaastattelussa. Ei mennyt kuin pari viikkoa, niin aloitin jo työt. Töiden alkaessa oli myös mukava huomata, että Santanderilla on monta muutakin työntekijää, jotka opiskelevat Viikissä.

Olen oppinut paljon uutta kevään ja kesän aikana. Elintarvikepuolen asioita ei ole päässyt kesätöissä niinkään soveltamaan, mutta paljon muuta Viikistä opittua on päässyt hyödyntämään. Työ on opettanut ajanhallinnasta, töiden priorisoinnista ja siitä, millaiset asiat vaikuttavat lainanantoon.

Kesätyökokemus on tähän mennessä ollut hyvä. Minulla on ollut ihan huiput työkaverit ja apua on saanut aina, kun sitä on tarvinnut. Etenkin mukava työporukka on ollut iso plussa ja turhaa pönötystä ei ole ollut. Jatkostakin on puhuttu ja suurella todennäköisyydellä jatkan myös työntekoa syksyllä opiskelun ohessa.

 

 

Täydellinen kesätyö tuotantoassistenttina

Täällä kirjoittelee kiireinen, mutta elämästä täysillä nauttiva, kohta kolmannen vuoden aloittava elintarviketieteiden opiskelija Anni Niskakoski. Tämä ihana ja kiireinen kesä sai alkunsa maaliskuussa, kun sain tietää, että pääsen sijaistamaan tuotantoassistenttia Gold&Green Foods yrityksessä. 

Olin viime kesänä töissä G&G:llä (tutummin nyhtökauralla) tuotannossa, joten tilat, prosessi ja suurin osa henkilöistä oli minulle jo ennestään tuttuja. Työnkuva eroaa kuitenkin viime vuotisesta paljonkin. Tuotantoassistentin työnkuvaan kuuluu omavalvontanäytteiden käsittelyä ja niiden analysointia tehtaalla. Huolehdin, että muut näytteet lähetetään oikeaan paikkaan analysoitavaksi/ tutkittavaksi. Tuotteen laadunvalvonta on keskeinen osa työtäni ja olen sen takia laatupäällikön kanssa paljon tekemisissä. Olen oppinut häneltä paljon ja päässyt hänen mukaansa ottamaan esimerkiksi vesinäytteitä ja pintapuhtausnäytteitä. Laadunvalvonnan lisäksi vastaan esimerkiksi hygieniasta ja huolehdin tehtaan yleisestä siisteydestä.

Opin ensimmäisenä kesänä G&G:llä aivan valtavasti, ja on ilo huomata, ettei oppiminen ole loppunut. Tuotantoassistenttina olen tehnyt töitä lähes kaikkien tehtaalla työskentelevien ja muutaman tuotekehitystiimiläisen kanssa, mikä on ollut ihan huippua. Olen oppinut paljon uutta laadunvalvonnasta, mutta myös muiden ihmisten työstä tehtaalla. On ollut ilo huomata itsessään ammatillista kasvamista, jo tässä vaiheessa opintoja. Ei kai tässä muuta voi sanoa kuin, että tämä on ollut aikas täydellinen kesätyö, näin toisen vuoden opiskelijalle. Siteeraten opiskelukaveriani töistä: "Sulla on kyllä kiva työ, tarpeeksi vastuuta, mutta ei liikaa" osuu aikas nasevasti työhön.

Tämän kaiken ohella olen ahertanut Härtelön, eli härkäpapujäätelön parissa. Perustimme opiskelijaporukan kanssa kesäkuussa yhtiön, joten tässä ei ainakaan tekemisen puutetta ole ollut.  Ajoissa asioista sopiminen on osoittautunut avaimeksi kesätöiden ja oman yhtiön välillä tasapainotteluun. Onneksi kesätyöni on suhteellisen joustava ja työkaverit mitä ihanampia. Useimmat työkaverit ovat aluksi nauraneet Härtelölle, kun olen siitä heille kertonut, mutta pian todenneet asian hienoksi innovaatioksi ja toivottaneet hyvät tsempit tulevaisuuteen. Saa nähdä, mitä he ovat Härtelöstä mieltä, kun vien sitä kesän lopussa heille maistettavaksi. 

 

 

Monipuolisia elintarvikevalvonnan tehtäviä

Hei! Olen Aurora Jauhiainen ja opiskelen pääaineena elintarviketeknologiaa. Opintoja on takana jo viisi vuotta.

Olen kesäharjoittelussa Kuopion kaupungin ympäristöterveydenhuollossa. Nimikkeeni on ympäristöterveystarkastajaharjoittelija ja työtehtäväni painottuvat elintarvikevalvontaan. Kesän aikana olen päässyt tekemään monipuolisesti kunnallisen elintarvikevalvonnan tehtäviä, kuten suunnittelemaan ja toteuttamaan Eviran koordinoimaa projektia ja tekemään Oiva-tarkastuksia. Lisäksi olen mm. tarkastanut yleisötapahtumia ja ottanut elintarvike- ja pintapuhtausnäytteitä. Raporttien ja tarkastuskertomuksien kirjoittaminen kuuluu myös olennaisena osana tarkastajan työhön.

Olen päässyt näkemään myös muita ympäristöterveydenhuollon tehtäviä, sillä olen ollut mukana mm. tupakoinninvalvonnassa ja asuntotarkastuksella. Lisäksi pääsin aluehallintoviraston alkoholitarkastajan mukaan valvontakierrokselle, mikä oli mielenkiintoinen kokemus! Olen siis päässyt monenlaisille tarkastuskäynneille mukaan ja päässyt tutustumaan erilaisiin työnkuviin.

Tätä työtä hain avoinna olevan työpaikkailmoituksen kautta ja puhelinhaastattelun jälkeen minut valittiin työtehtävään. Pääsin työssä hyödyntämään monipuolisesti opintojen aikana kertynyttä tietoa. Kesän aikana olen oppinut todella paljon elintarvikelainsäädännöstä, Eviran ohjeista ja muista säädöksistä, joilla elintarvikealaa säädellään. Aluksi lainsäädännön tulkinta ja arviointien tekeminen tuntui melko hankalalta, mutta kesän aikana siinä huomasi kehittyvänsä. Opin myös sen, että tarkastajan työssä ollaan paljon eri toimijoiden ja asiakkaiden kanssa tekemisissä – työ vaatii siis ihmisläheisyyttä ja tilanteita täytyy arvioida tapauskohtaisesti.

Harjoittelu Kuopion kaupungilla oli hyvin opettavainen kokemus. Tarkastajan työ sisältää monipuolisia tehtäviä, kuten tarkastuskäyntejä, ohjausta ja neuvontaa, raporttien kirjoittamista ja näytteenottoa. Usein tuli tilanteita, ettei oma osaaminen ja tietämys riittänyt tilanteen ratkaisemiseen. Silloin apua on aina saatavilla kokeneemmilta työkavereilta ja kinkkisissä tilanteissa olen ollut yhteydessä myös Eviran ja aluehallintoviraston asiantuntijoihin. Työssä siis pääsee tekemään yhteistyötä eri valvontaviranomaisten kanssa, mikä on mielestäni ollut hyvää kokemusta. Kesän aikana olen paremmin ymmärtänyt, miten elintarvikevalvontaa Suomessa toteutetaan.

 

 

Kesätyö opetti itseluottamusta ja rohkeutta

Olen Tiia Kuronen, 21 vuotta, ja opiskelen metsäekonomiaa ja markkinointia Helsingin yliopistossa, maatalous- metsätieteellisessä tiedekunnassa. Olen ollut tämän kesän kesätöissä UPM Metsän palvelukeskuksessa Helsingin metsäpalvelutoimistolla. Olen päässyt työskentelemään monipuolisesti asiakasrajapinnassa ja lisäksi hieman viestinnän sekä markkinoinnin parissa. Työ on pitkälti ajatustyötä ja olen saanut toteuttaa todella paljon omaa ideointia.

 

Sain kesätyön yleisen rekryn kautta, joka alkoi muistaakseni alkuvuodesta. Siitä putkea pitkin pääsin viimeisiin haastatteluihin asti ja viimein sain paikan. Tässä auttoi varmasti ainejärjestökokemus ja aktiivisuus järjestöissä, joten suosittelen lähtemään mukaan! Tällaisista kokemuksista voi olla paljonkin hyötyä tulevaisuudessa.

 

Olen tänä kesänä oppinut hurjan paljon. Ensimmäinen oman alan kesätyö on näköalapaikka. Siinä vasta hahmottuu suunta ja saa kuvan, mitä opiskelee ja mitä varten opiskelee. Tänä kesänä olen todellakin nähnyt, mitä metsäalan työ on ja mitä kaikkea siihen voikaan kuulua. Lisäksi olen nähnyt, mitä kannattaisi opiskella, jotta pääsisin sellaiseen positioon, missä haluaisin tulevaisuudessa olla.

 

Olen oppinut kaikkea Excelin käytöstä ja tiimistyöskentelyyn.  Yhteistyötaidot ovat olleet työssä tärkeitä, ja aina voi olla parempi tiimityöskentelijä. Lisäksi itsensä esiin tuomisen taito on tärkeää, jotta uskaltaa puhua ja kertoa mitä mieltä on. Myös yleinen uskallukseni tehdä erilaisia asioita on nykyisin paljon suurempaa. Kesän edetessä minulla on kertynyt paljon rohkeutta: tärkeimpänä ammatillinen rohkeus metsäsubstanssin kanssa, ja tunne siitä, että hallitsen metsäasioita ja osaan myös kertoa niistä myös muille. Ajatuksena lämmittää myös se, että jotain on tarttunut päähän luentosaleissakin. Tämä kesä on ollut huippu ja se on opettanut paljon. Olen päässyt tekemään paljon sekä saanut itseluottamusta työtehtävän ansioista.

 

 

Elintarviketurvallisuuden edistäjänä

Olen Paula Pörhönen ja aloitan pian kuudennen vuoteni elintarviketieteiden opiskelijana Helsingin yliopistossa. Aloitin toukokuun alussa Helsingin kaupungin ympäristöpalveluissa elintarviketurvallisuusyksikössä elintarviketarkastajana. Teen neljän kuukauden kesäsijaisuutta Viikin toimipisteellä, joten lähiympäristö on tuttua. Alun perin hain elintarvikeharjoittelijan paikkaa, mutta avoimena oli myös elintarviketarkastajan määräaikainen sijaisuus, jota minulle lopulta tarjottiin. Työ on ollut vastuullista, joustavaa, opettavaista ja mielenkiintoista.

 

Työtehtäviini on kuulunut pääasiassa Oiva-tarkastusten tekeminen ja niiden raportointi. Kuulun myymälä-tiimiin, jonka tarkastuskohteisiin kuuluvat erilaiset ruokakaupat ja elintarvikkeita myyvät myymälät sekä suurtalous- ja laitoskeittiöt. Olen käynyt katsomassa miltä mm. henkilökunnan ruokalan, opiskelijaravintolan ja K-Supermarketin takatilat ja toiminta näyttävät. Olen päässyt mukaan selvittämään erilaisia ruokamyrkytys- sekä ruokapetosepäilyjä. Elintarviketarkastajana sain ottaa myös eri projekteihin liittyviä vesi- ja elintarvikenäytteitä. Asiakaskohtaamiset ja kenttätyö olivat virkistävää vastapainoa toimistossa istumiselle.

Työssä yhdistyi hyvin elintarvikehygienian ja -turvallisuuden ymmärtäminen, lainsäädännön tunteminen, asiakaspalveluosaaminen, raportointi ja virallisten asiakirjojen kirjoittaminen. Kesän aikana olen saanut hyvän käsityksen viranomaisen työstä elintarviketurvallisuuden edistäjänä. Vaikka opintojeni pohjalta tiesin jo ennestään paljon elintarviketurvallisuudesta, sijaisuuteni Helsingin kaupungilla avasi myös silmäni, kuinka paljon asioita viranomaisen täytyy ottaa huomioon ja tietää sekä puuttua rohkeasti paljastuneisiin epäkohtiin, jotta voisimme luottavaisin mielin syödä jokapäiväisen leipämme.

-Merituuli Hannonen, Agronomiliiton opiskelijavaliokunnan puheenjohtaja, Lipidin edustaja

Haluatko lukea lisää kesätyötarinoita? Täältä löydät edellisten vuosien kesätyötarinoita.

Lähetä kommentti