Vinkit onnistuneeseen työhakemukseen

20.11.2018 12:00

Mitä työhakemukseen oikeastaan tulisi kirjoittaa? Tässä kirjoituksessa avataan työhakemuksen kirjoittamisen saloja.

 

On kyseessä sitten kesätyö tai pidempiaikainen työsuhde, työhakemus on olennainen osa työnhakua. Työnantajia voi lähestyä avoimella hakemuksella, mutta viimeistään mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen osuessa kohdalle on aika laatia työhakemus. Työhakemuksen kirjoittaminen voi kuitenkin tuntua hankalalta. Mitä hakemukseen oikeastaan tulisi kirjoittaa? Eikö pelkkä CV riitä? Ja miten osaamistaan saa markkinoitua parhaiten?

 

Hakemus on olennainen osa työnhakua (Kuva: Freepik.com).

 

Hakemuksen laatimista helpottamaan alle on koottu Agronomiliiton ura-asioiden päällikkö Heidi Hännikäisen antamia vinkkejä.

 
  1. Jos kirjoittaminen tuntuu erityisen vaikealta, niin aloita kirjoittamalla kaikki mitä mieleesi tulee liittyen haettavaan tehtävään. Jos tämäkin tuntuu vaikealta, niin laita itsellesi hälytys 7 minuutin päähän, ja kirjoita ihan mitä vain mieleesi tulee. Ihan vaikka vain, että en keksi mitään, kuuluupa outoja ääniä jne. Pääasia on, että pääset kirjoittamisen alkuun. Kun kännykkä hälyttää 7 minuutin kuluttua saat lopettaa kirjoittamisen. Poimi tämän jälkeen kirjoituksesta ydinkohdat ja jatka kirjoittamista seuraavat 7 minuuttia näiden pohjalta. Kirjoitettuasi 14 minuuttia olet saanut jo monta asiaa ylös liittyen haettavaan tehtävään itsestäsi ja osaamisestasi. Sinulla on jo runko hakemukseen.
  2. Ota seuraavaksi yhteyttä työnantajaan, jos se on mahdollista. Ilmoituksissa on usein yhteystiedot, joista haettavasta paikasta voi kysyä lisätietoja. Näitä kannattaa hyödyntää, jolloin työstä ja sen vaatimuksista saa lisää tietoa ja hakemuksessa osaa painottaa juuri työnantajan etsimää osaamista. 
  3. Kohdenna hakemus haettavaan tehtävään ja organisaatioon vastaamalla juuri niihin asioihin, joita haetaan. Myös avoin hakemus kannattaa kohdentaa. Mieti myös mitä muuta sellaista sinulla voisi olla, joka tukee tehtävässä työskentelyä, vaikka sitä ei suoraan olisi ilmoituksessa mainittu. Kohdentaminen tarkoittaa myös sitä, että käytät samaa sanastoa kuin työnantaja ilmoituksessaan. Kuten myös se, että ilmoituksen ollessa englanniksi, kirjoita myös hakemus englanniksi.
  4. Aloitus on tärkeä, voit esimerkiksi aloittaa hissipuheellasi (lyhyt ytimekäs kuvaus osaamisestasi) sekä kertomalla, miksi kyseinen työnantaja ja tehtävä kiinnostavat. Kiinnostuksen ja motivaation osoittamiseksi ei riitä, että sinä pääset kehittymään, tai että tarvitset työpaikan. Mieti aidosti mikä esim. työnantajan tuotteissa tai palveluissa tai työnantajamaineessa sinua kiinnostaa, mitä arvostat jne.
  5. Perustele sopivuutesi tehtävään kertomalla osaamisestasi konkreettisten esimerkkien kautta. Osaamistaan voi myös avata monesta näkökulmasta. Koulutuksellisen ja kokemuksellisen osaamisen lisäksi voit kertoa luontaisista lahjakkuuksista ja taipumuksista sekä muista elämän aikana kehittyneistä taidoista.
  6. Hakemuksessa voit kertoa esimerkiksi, mikä sinua kiinnostaa ja motivoi työtehtävässä, vahvuutesi, aiemman työkokemuksen konkretian kautta, mahdolliset erityistaidot sekä mitä odotat tehtävältä.
  7. Työnantajaa ei kannata johtaa harhaan. Käytä esimerkiksi tutkintonimikettä vain, jos olet valmistunut, muuten tee selväksi opiskelevasi tutkintoon ja kerro esimerkiksi arvioitu valmistumisaika.
  8. Työhakemus ja CV tukevat toisiaan, mutta tarkoituksena ei ole toistaa täysin samoja lauseita molemmissa dokumenteissa. Käytä olemassa oleva tila hyödyksi kertomalla tärkeiksi valitsemistasi asioita hieman eri tavoin.
  9. Lopuksi tarkista vastaatko siihen mitä haetaan ja millainen asenne hakemuksesta välittyy. Oikolue hakemus ja pohdi onko käyttämäsi kieli hyvää, muun muassa liiallista konditionaalien ja minä-sanan käyttöä kannattaa välttää. Hakemuksen tulisi myös mahtua yhdelle sivulle.

 

Työhakemus ja CV tukevat toisiaan.

Entäpä miten hakemuksen saa erottumaan muista? Esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen kesätyöpaikkoihin saapui viime keväänä lähes 2000 hakemusta. Luken Luomuinstituutin tutkimuspäällikö Sari Autio kehottaakin ottamaan yhteyttä ja perehtymään aiheeseen sekä työnantajaan huolella. Olennaista hakemuksessa on kuvailla omaa osaamista, koulutusta, taustaa ja harrastuksiaan kattavasti. Hakemuksen ja CV:n kirjoittamiseen kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta sekä olla rehellinen.

 

Lisää apuja työhakemuksen laatimiseen löydät Agronomiliiton nettisivuilta. Puolestaan vinkkejä CV:n kokoamiseen voi hakea Uratähtäin-blogin Avattu CV-julkaisusta. Henkilökohtaista sparrausta hakemuksen ja cv:n tekoon saa liiton urapalveluista Heidi Hännikäiseltä lähettämällä kommentoitavat dokumentit osoitteeseen urapalvelut (at) agronomiliitto.fi.

Onnea työnhakuun!

- Venla Kyttä, Agronomiliiton opiskelijavaliokunnan Sampsa ry:n edustaja

 

 

 

Lähetä kommentti