Kesätyötarinat 2020

31.8.2020 16:55

Kesä 2020 oli hyvin poikkeuksellista aikaa. Koronakriisi vei monilta opiskelijoilta kesätyöt alta, joten monien kesäsuunnitelmat vaihtuivat kesäopintoihin tai lomailuun. Vaikka monien alojen työtilanne heikkeni, löytyi kesätöitä muun muassa elintarvikealalta ja maa- ja metsätalousministeriöstä. Kolme opiskelijaa kertovat heidän kesätyötarinansa, joista voi kerätä inspiraatiota ja vinkkejä omiin tuleviin kesätöihin.

Jenni Kivikko vietti kesänsä laboratoriossa

 

 

 

 

 

 

1.Kuka olet?

Olen Jenni Kivikko ja opiskelen elintarviketieteitä. Syksyllä minulla alkaa kolmas opiskeluvuosi.

2.Missä olit kesätöissä?

Olin kesätöissä käyttölaboratoriossa Hämeenlinnan Osuusmeijerillä.

3.Mitä toimenkuvaasi kuului?

Kesätyöni oli käyttölaboratorion päivittäisten työtehtävien hoitaminen: muun muassa bakteerianalyysit, bakteerimaljojen lukua sekä tuotteiden aistinvaraista arviointia. Toimenkuvaan kuului myös monia muita mielenkiintoisia tehtäviä. Hauskin työtehtäväni oli kerman vatkaaminen, jota tehtiin melkein joka päivä.

4.Mitä kautta sait kesätyön?

Lähetin hyvissä ajoin talvella yritykseen avoimen hakemuksen sähköpostilla, ja sitä kautta pääsin haastatteluun.

5.Mitä opit omasta alastasi tai ylipäätään tästä kesätyöstä?

Olen oppinut monia asioita varsinkin maitoon ja laboratoriotyöskentelyyn liittyen. Uskon, että tulevaisuudessa oppimastani on paljon hyötyä.

6.Onko jotain muuta, mitä haluaisit kertoa?

Kesätöiden haku on hyvä aloittaa ajoissa jo joulun jälkeen. Kaikki paikat eivät myöskään ole avoimessa haussa, minkä takia kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä eri yrityksiin.

Anni Peltoniemi työskenteli kesällä tuotekehitysassistenttina

1.Kuka olet?

Olen Anni Peltoniemi, 22 vuotta. Opiskelen ravitsemustiedettä Itä-Suomen yliopistossa. Aloitan maisterivaiheen nyt syksyllä, jolloin alkaa myös neljäs opintovuoteni.

2.Missä olit kesätöissä?

Olin reilu kolme kuukautta kesätöissä Valion hillotehtaalla Suonenjoella, jossa toimin tuotekehitysassistenttina. Valion hillotehtaalla valmistetaan makeita sekä suolaisia lisiä Valion omiin meijerituotteisiin sekä muulle elintarviketeollisuudelle.

3.Mitä toimenkuvaasi kuului?

Tuotekehitysassistenttina toimin tuotekehittäjien apuna. Käytännössä valmistin näytteitä, tein niille erilaisia kokeita ja lähetin niitä eteenpäin. Työhön kuului paljon myös näytteiden maistelua, sillä tuotekehityksessä työskentelevät maistavat joka aamu tuotannosta lähtevät tuotteet laadun varmistamiseksi.

4.Mitä kautta sait kesätyön?

Sain kesätyön yleisen haun kautta. Olin kuitenkin vieraillut opintojeni puolesta Suonenjoen Valiolla, kun suoritin elintarviketieteen sivuaineopintoja keväällä. Tämän vuoksi paikka ja tuotekehityksen porukka olivat minulle entuudestaan jo vähän tuttuja.

5.Mitä opit omasta alastasi tai ylipäätään tästä kesätyöstä?

Opin kesätyöstä paljon, sillä ennen Valiolle tuloa olin miettinyt, voisiko minusta tulla joskus tuotekehittäjä. Työni kautta pääsin näkemään käytännössä, miltä tuotekehittäjän työpäivä näyttää. Tämä oli minulle erittäin hyödyllistä tulevaisuuden urasuunnitelmia ajatellen, sillä nyt näen myös elintarvikealan mahdollisena työllistäjänä valmistumisen jälkeen ravitsemusterapeutin työn lisäksi.

6.Onko jotain muuta, mitä haluaisit kertoa?

Olen aina nähnyt itseni vahvasti ravitsemustieteilijänä ja tulevana ravitsemusterapeuttina, joten olin ehkä hieman ennakkoluuloinen siitä, voisiko elintarvikealan työ herättää mielenkiintoni. Onneksi haastoin omat ennakkoluuloni ja annoin mahdollisuuden myös elintarvikealalle, sillä viihdyin Suonenjoen Valiolla erittäin hyvin ja uskon, että tästä työstä on minulle paljon hyötyä tulevaisuutta ajatellen – päädyinpä sitten ravitsemusterapeutiksi tai elintarvikealan asiantuntijaksi. Suosittelen siis lämpimästi opiskelijoita kokeilemaan erilaisia kesätyöpaikkoja ennen valmistumista, sillä se varmasti avaa ovia työelämään ja auttaa kartoittamaan oman alan työmahdollisuuksia.

Lotta Närhi sai mahdollisuuden tutustua maa- ja metsätalousministeriön toimintaan

 

1.Kuka olet?

Olen Lotta Närhi, 24-vuotias ympäristö- ja luonnonvaraekonomian opiskelija. Tällä hetkellä opintoja on takana neljä vuotta, eli olen maisterivaiheen puolessa välissä.

2.Missä olit kesätöissä?

Olin kesätöissä Helsingissä maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosaston luonnonvara- ja vesitalousyksikössä.

3.Mitä toimenkuvaasi kuului?

Työnimikkeeni oli harjoittelija. Tehtäväni liittyivät Kansallisen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelman 2022 toimeenpanoon sekä vieraslajilainsäädännön toimeenpanoon. Käytännössä tehtävät olivat tosi monipuolisia ja vaihtelivat sen mukaan, mitä virkamiehillä milloinkin oli pöydällä. Välillä tuli istuttua pitkiä päiviä Skype-kokouksissa, mutta suurin osa työstä oli melko itsenäistä.

Tärkeimpiä tehtäviä olivat:

  1. sopeutumisviestintään liittyvien työpajojen suunnittelu ja purkaminen sekä kansallisen sopeutumisviestinnän kehitystyöhön osallistuminen
  2. selvitystyöt
  3. kansallisesti haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelman viimeistely sekä lausuntokierroksen valmistelu ja purkaminen
  4. Suomen kolmen eri vieraslajihallintasuunnitelman yhdistäminen yhdeksi kokonaisuudeksi

4.Mitä kautta sait kesätyön?

Sain kesätyön yleisen haun kautta.

5.Mitä opit omasta alastasi tai ylipäätään tästä kesätyöstä?

Tietysti on ollut hienoa oppia substanssiasioita ja saada syvällisesti tietoa ilmastonmuutokseen sopeutumisen tilasta sekä vieraslajien torjunnasta Suomessa. Silti kesän parasta antia on ollut virkamiestyön ja ministeriön arjen seuraaminen läheltä, esimerkiksi miten asioita valmistellaan ja toimeenpannaan. Uskon, että näiden päätöksenteon taustaprosessien hahmottaminen tulee auttamaan minua oman alan tehtävissäni tulevaisuudessa. Olen kesän aikana myös alkanut hahmottamaan, millaisessa työympäristössä ja millaisten tehtävien parissa itse haluaisin työskennellä tulevaisuudessa. Pidän arvokkaana myös sitä, miten paljon työelämätaitoni ovat kehittyneet kesän aikana: omat työskentelytapani ovat hioutuneet, digitaidot kehittyneet ja verkostoitumaankin olen päässyt, vaikka suuri osa kesästä kuluikin etätöissä.

6.Onko jotain muuta, mitä haluaisit kertoa?

Olen fanittanut kesän aikana aikaansaavia ja lämminhenkisiä työkavereitani. Heiltä olen oppinut, että työnteon tehokkuus kulkee käsi kädessä työhyvinvoinnin kanssa. Jälkimmäisestä ovat vastuussa yhtä lailla esimies, työyhteisö kuin työntekijä itsekin.

Tässä yksi työnhakuvinkki: kannattaa todella harjoitella oman osaamisen sanoittamista – mitä konkreettista on oppinut edellisistä kokemuksista ja miten kyseisiä tietoja ja taitoja voi hyödyntää uudessa työtehtävässä. Täsmällisyys on valttia! Näiden asioiden miettiminen tarkasti etukäteen auttoi minua kirjoittamaan hyvän hakemuksen ja onnistumaan haastattelussa.

 

Hyvää syksyn alkua ja uutta lukuvuotta kaikille toivottaen,

Taru Lindholm

Retikan opiskelijaedustaja ja opiskelijapromoottori

 

Haluatko lukea lisää kesätyötarinoita? Täältä löydät edellisten vuosien kesätyötarinoita.

 

Lähetä kommentti