Agroseniorit: EU-Suomen elintarviketeollisuuden mahdollisuuksista ja haasteista

11.4.2013 15:26

Agroseniorien huhtikuun lounastapaamisessa Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen piti valaisevan ja tulevaisuuden uskoa vahvistavan alustuksen kotoisen elintarviketeollisuuden näkymistä.

Teema herätti senioreiden vuorovaikutteisen hengen mukaisesti vilkkaan ja tietoja täydentävän keskustelun.

Elintarvikeala on kaikkia koskeva ja kiinnostava

Elintarvikeala on kaikille kiinnostava ja intohimoja, viisastelua sekä uusia muotivirtauksia synnyttävä. Näitä käsiteltiin luonnollisesti tälläkin foorumilla. Puhetta ja revitettävää riittää kuten: luomu-/lähiruoka, kotimaisuus, ruuan puhtaus, rasvan laatu, sokeri ja suola... Dieetit ja niiden terveellisyys tai haitallisuus – karppausvillitys, vegetaarinen onnenkonsepti ym. eikä vähiten ruuan hinta ja sen muodostuminen – miksi ruoka on niin kallista - vai onko? Terveys, turvallisuus, ympäristön ja eläinten hyvinvointi askarruttavat myös kuluttajia, jotka haluavat tietää ja vaikuttaa.

Miten Suomen elintarvikeala pärjää kilpailussa?

Agroseniorit halusivat tietää miten elintarvikeala EU-Suomessa pärjää kovassa paineessa ja kilpailussa kentässä?
Juutinen vakuutti vahvoin perustein, että meillä on hyvät mahdollisuudet puolustaa asemiamme yhä vahvemmin kansainvälistyvillä kilpailluilla markkinoilla vastaisuudessakin. Pitämällä kustannukset kurissa ja parantamalla tuottavuutta pystymme kilpailemaan tuonnin kanssa. Samalla luomme edellytyksiä viennin kasvulle erityisesti PK-sektorin kasvuyrityksille erilaistamalla tuotekehittämistä ja tuotantoa. Juutinen totesi, että luomun ja lähiruuan kehittämien eivät saa sulkea pois muita ruokaketjun kehittämistarpeita. Suomalaisilla elintarvikkeilla on hyvä maine! Markkinaihmisten haasteena onkin nyt saada tunnettuus vahvistetuksi.

Mitä tiedät ruokakulttuurista?

Viime vuosina on alettu tiedostaa ja puhua laajemmin ruokakulttuureista ja niiden kantavista kulmakivistä. Näitä ovat mm. puhtaat raaka-aineet, aitous, turvallisuus, terveellisyys, vahva tuotekeittämis- ja teknologiaosaaminen arvostettuihin perinteisiin kehystettynä. Terveellisyys, elämykset, nautinto ja hyvinvointi ovat ohjaavia elementtejä.     
Kotimaisuutta arvostavat seniorit yhtyvät mielihyvin ETL:n vetoomukseen ”Syö Suomi kasvuun”. Kuluttajien valinnat vaikuttavat suuresti elintarvikeketjun voimaan ja kansantalouteemme.

Elinkelpoinen alkutuotanto yhdessä kilpailukykyisen kehittyvän elintarviketeollisuuden kanssa on paras vakuutus ja perusta sille, että me suomalaiset tulevinakin aikoina voimme syödä turvallista ja terveellistä kotoista ruokaa. Tulkittakoon sanonta ”olet mitä syöt” oikein vahvistamaan yllä kiteytettyjä näkemyksiä.

Toivotetaan elintarviketeollisuuteen rakentavaa yhteistyötä ja vaikutusvaltaa, vahvaa uskoa mahdollisuuksiinsa sekä jämäkkiä innovatiivisia tekoja suomalaisen ruokaketjun vahvistamiseksi.

Agroseniorien puolesta
Lasse Rask   

Kommentit

 • Paavo Jauhiainen 11 vuotta sitten

  Hei

  Minulla ei ole kommenttia vaan kysymys. Olen kadottanut Alimentan, jossa oli maininta kesän senioriagronomien retkestä. Voisinko saada tiedon ajankohdasta, paikasta ja mitennilmoittaudutaan.

  Terveisin

  Paavo

 • Malla Ahonen 11 vuotta sitten

  Senioreiden kesäretki tehdään läntiselle Uudellemaalle 22.-23.7. Täydellinen ohjelma ilmoittautumisohjeineen julkaistaan seuraavassa Alimentassa, joka ilmestyy 5.6.

 • talja markku 7 vuotta sitten

  Ilmoittaudun Joensuun seniorien retkelle Talja Markku ja Talja Elina

Lähetä kommentti