Opiskelijoiden hyvinvointiviikko

19.4.2023 20:46

Opiskelijavaliokunnan ensimmäinen teemaviikko vuodelle 2023 keskittyy opiskelijoiden hyvinvointiin ja mielenterveyteen.

Opiskelijoiden mielenterveys ja hyvinvointi ovat entistä aktiivisemmin esillä mediassa - eivätkä usein kovinkaan positiivisessa mielessä. Tänä vuonna Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään keskiviikkona 19.4., ja aiheeseen liittyviä tapahtumia järjestetään koko viikon 16 ajan. Nyyti ry koordinoi Opiskelijoiden mielenterveyspäivään liittyvää kampanjaa, ja halusinkin ottaa selvää, keitä he ovat, ja mistä onkaan todella kyse. Haastattelin Nyyti ry:n asiantuntijaa Tommi Yläkangasta.

 

 

Mikä on Nyyti ry, ja mitä se tekee?

- Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä järjestö. Teemme työtämme ennen kaikkea korkeakouluopiskelijoiden parissa, mutta kaikki opiskelijat ovat kohderyhmäämme. Tarjoamme opiskelijoille ja opiskeluyhteisöille tietoa, tukea ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja opiskelussa jaksamiseen. Teemme myös vaikuttamistyötä mielenterveysystävällisen opiskeluarjen puolesta ja mielenterveysongelmien normalisoimiseksi.

 

Mikä on opiskelijoiden mielenterveyspäivä, ja miksi sellainen on alunperin perustettu?

- Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään seitsemättä kertaa. Mielenterveyspäivänä nostamme esiin opiskelijoiden mielenterveystilannetta, ja kannustamme kaikkia toimimaan mielenterveyden edistämiseksi. Tämän vuoden teema on kohtuus. Teeman kautta peräänkuulutamme opiskelijoille nykyistä kohtuullisempaa opiskeluarkea, ja kannustamme opiskelijoita pysähtymään oman arkensa kohtuuttomuuksien ääreen ja miettimää, millä toimilla arkea voisi kohtuullistaa ja jaksamistaan parantaa.

 

Millainen on tällä hetkellä opiskelijoiden hyvinvoinnin ja mielenterveyden tilanne yleisesti? Esim. näkyykö merkkejä suunnasta parempaan tai huonompaan suuntaan?

- Opiskelijoiden jaksaminen on hätätilassa. Korkeakouluopiskelijoista joka kolmas on psyykkisesti merkittävästi kuormittunut, eli periaatteessa jo hoidon tarpeessa, ja kaksi viidestä kärsii opiskelu-uupumuksesta. Lisäksi 13 % on viimeisen vuoden aikana saanut masennusdiagnoosin ja niin ikään 13 % on diagnosoitu ahdistuneisuushäiriö. Nämä luvut ovat olleet jo vuosia nousutrendissä, ja koronavuodet ovat vielä vauhdittaneet tilanteen heikkenemistä.

 

Onko opiskelijoiden mielenterveyteen liittyen jotakin ajankohtaisia kysymyksiä tai aiheita, jotka ovat nousseet esiin?

- Tällä hetkellä opiskelijoita kuormittaa erityisesti kiristyvä taloustilanne, suorituskeskeinen opiskelukulttuuri ja sosiaalisten suhteiden heikkeneminen. Myös tukipalveluiden ja ohjauksen puutteet heikentävät tilannetta. Puhumattakaan kohtuuttomista mielenterveyspalveluiden hoitojonoista.

 

Mitä jokainen meistä voisi tehdä edistääkseen omaa ja/tai tutun opiskelijan mielenterveyttä ja hyvinvointia?

- Tämän vuoden teemaan liittyen yksi hyvä tapa olisi pysähtyä oman arjen äärelle ja miettiä, mitä asiat omassa arjessa ovat tällä hetkellä kohtuuttomia tai vedetty äärimmilleen. Nämä ovat hyvin yksilöllisiä, mutta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osa-alueiden kautta (liikunta, ravinto, uni, sosiaaliset suhteet) on esimerkiksi hyvä lähteä liikkeelle. Kohtuuttomuuksien tunnistamisen jälkeen kannattaa valita yksi realistinen asia, jonka pyrkii muuttamaan. Esimerkiksi omalla kohdallani asetan tavoitteeksi nukkua 10 min enemmän per yö. Kohtuuttomuuksia voi löytyä myös esimerkiksi somen käytön, suorituskeskeisyyden tai vaikkapa kuormittavain ihmissuhteiden kautta.

 

 

 

Haastattelun tekijä ja jutun kirjoittaja: Kaisa Andersson, joka toimii Viikin Elintarvike- ja Kuluttajaekonomistit ry:n edustajana opiskelijavaliokunnassa

Lähetä kommentti