Italian ekskursiolla

25.5.2018 09:57

Elintarviketietelijöiden ainejärjestö Viri Lactis ry suuntasi tänä keväänä Italian Parmaan, jossa vierailimme EFSA:n (Food Safety Authority) eli Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen pääkonttorissa. Lisäksi tutustuimme paikallisen juuston eli parmesaanin (Parmigiano-Reggiano) valmistukseen. Samalla tutustuimme paikalliseen ruoka- ja viinikulttuuriin ja ihailimme Parman kaunista kaupunkia. Parmassa voi jokaisella nurkalla maistella herkullisia jäätelöitä, panineja, viinejä ja tietysti maailmankuulua Parman kinkkua. Viimeisenä matkapäivänä pääsimme vielä kiertelemään Milanossa. Mukana matkalla meitä oli 14 reipasta viriläistä.

EFSA kokoaa ja kerää tieteellisiä tutkimuksia, joiden perusteella virasto antaa lausuntoja liittyen elintarviketurvallisuuteen, eli EFSA ei siis tee itse tutkimusta. EFSA:n erikoisalaa ovat elintarvikkeet, eläinrehut, turvallisuus, ravitsemus, eläinten hyvinvointi ja kasvinsuojelu. Ryhmällemme esiteltiin muutama tämänhetkinen projekti, joista EFSA:n tulisi antaa turvallisuusarvio liittyen lisäaineisiin ja uuselintarvikkeisiin. EFSA:n rakennus oli myös mielenkiintoinen, sillä se oli ”kakkupalan” muotoinen ja meille kerrottiin, että rakennuksen on tarkoitus esittää parmesaanin palaa.

Vierailemamme parmesaanijuustola oli tuotannoltaan melko suuri, ja joka päivä juustoa valmistettiin useita satoja kiloja. Työt alkavat juustolassa aikaisin aamulla, kun maito tulee maitotilalta juustolaan. Iltamaito säilötään laakeissa astioissa, joissa maidon pinta kermoittuu ja maidon annetaan ”levätä”. Aamumaito sekoitetaan iltamaitoon, minkä jälkeen maito juoksutetaan. Juoksutusta seuraa maidon lämmitysprosessi, jonka jälkeen juuston annetaan levätä kuumassa herassa. Juuston ylös nostaminen on pelkkää käsityötä. Tuoreet juustot painavat lähemmäs 50 kiloa, joten hyvästä kunnosta juustolatyöntekijälle on hyötyä! Juustot ovat muoteissa muutaman päivän, jota seuraa kahden viikon suolakylpy. Lopulta juustot päätyvät kellariin kypsymään jopa kolmeksi-neljäksi vuodeksi odottamaan parmesaanin ainutlaatuisen maun muodostumista. Parmesaanin valmistus on pitkälti käsityötä edelleen, ja perinteiden noudattaminen on hyvin tärkeää.

Matka oli kaikin puolin onnistunut, ja saimme paljon positiivista palautetta hyvin järjestetystä reissusta. Ensi vuonna Viri Lactis aikoo järjestää uudestaan ulkomaanekskursion, ja matkakohde päätetään yhdessä viriläisten kanssa syksyllä.

 

Viri Lactis on pieni mutta pippurinen kansainvälinen elintarviketieteilijöiden ainejärjestö. Alunperin Viri Lactis on maitoteknologian opiskelijoiden järjestö, ja maitoteollisuus näkyy edelleen toiminnassamme. Kaikki maitointoilijat ovat kuitenkin tervetulleita mukaan toimintaan.

- Annika Jyry, Agronomiliiton opiskelijavaliokunnassa Viri lactiksen edustajana

kuvat: Annika Jyry

 

Lähetä kommentti