Työttömänä ei ura pitene

21.8.2013 13:11

Eikä työttömiä pidä siitä syyllistää.

Poliitikot, virkamiehet, työnantajajärjestöt ja palkansaajajärjestöt puhuvat kuin yhdellä suulla työurien pidentämisen tärkeydestä. Nuoret olisi saatava koulusta nopeasti työelämään ja konkareiden pitäisi jatkaa työntekoa pitkälle yli kuusikymppisinä.

Kuitenkin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on tuhansia korkeasti koulutettuja nuoria työttömänä – osa heistä vastavalmistuneita. Siksi ihmettelen vimmaa syyllistää opiskelijoita valmistumisen venyttämisestä. Minne heillä on kiire valmistua – työttömäksikö?

Yt-rumba pyöri voimalla viime talven ja näillä näkymillä jatkaa kulkuaan syksyllä:  työelämästä irtisanotaan koulutettuja työkykyisiä ja työhaluisia koko ajan. Erityisesti yli viisikymppisten on vaikea työllistyä uudelleen, olkoon osaaminen, koulutus ja kokemus mikä hyvänsä. Kokemuksen arvostus tuntuu kadonneen jonnekin.

Onko syntynyt vain mantra, jota kaikki toistavat kuorossa?

Voisiko tämän hokemisen energian suunnata toisaalle ja pohtia yhdessä tuumin, miten saada Suomeen paljon lisää uusia työpaikkoja, joihin koulutetut työhaluiset ja työkykyiset voisivat työllistyä? Miten meidän alallemme luotaisiin uusia työpaikkoja ja kasvun mahdollisuuksia?

Jos työmarkkinat vetävät hyvin, uskon, että opiskelijat kiirehtivät valmiiksi päästäkseen työelämään ja parempiin tienesteihin. Sama koskee uran loppupäätä: jos vankalla kokemuksella on kysyntää työelämässä, niin sieltä se motivaatio uran pitenemiselle löytyy.

Ajatustenvaihto alkakoon tästä!

- Anneli Nieminen/Lakipalvelut

Lähetä kommentti