Hanna Mattila - kiertotalouden asiantuntija

  • haluaa tehdä Suomesta kestävän ruokajärjestelmän mallimaan
  • asiantuntija, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra
  • MMM
  • oli mukana toimittamassa maa- ja metsätalousministeriön 2014 julkaisemaa Maatalouden ilmasto-ohjelmaa
  • toimittanut "Vähemmän lihaa. Kohti kestävää ruokakulttuuria" -kirjan

1. Kuka tai mikä on vaikuttanut uraasi eniten?
Ei ole yhtä henkilöä tai tapahtumaa, joka olisi uraani vaikuttanut eniten.
Yhden henkilön nostaisin esikuvaksi, isotätini Anja Rantalan. Hän teki merkittävän uransa museoalalla tekstiilikonservaattorina. 92-vuotias isotäti on myös todellinen kiertotalouden asiantuntija. Keskustelut hänen kanssaan ovat aina mielenkiintoisia ja hauskoja.

2. Miten sinusta tuli oman alasi asiantuntija?
Teini-ikäisenä kiinnostuin ympäristöasioista, ja maapallon kantokyvyn rajoista. Opiskelin monenlaista, muun muassa ympäristöekonomiaa, ranskan kääntämistä, elokuva- ja televisiotiedettä ja kasvinviljelytiedettä. Koko ajan pitäisi opiskella myös lisää, koska nykymaailman ongelmat ovat niin kompleksisia ja monitahoisia, että tarvitaan monenlaista asiantuntemusta niiden ratkaisemiseen.
Opintojen jälkeen työskentelin valtionhallinnossa päätyen lopulta kestävän ruokajärjestelmän edistäjäksi maa- ja metsätalousministeriössä ja sen jälkeen Suomen itsenäisyyden juhlarahastoon.
Työtehtävät, toinen jalka maalla ja toinen kaupungissa sekä harrastukset ruoka-asioissa ovat tehneet minusta kestävän ruokajärjestelmän asiantuntijan.

3. Onnistuminen josta olet ylpeä urallasi?
"Vähemmän lihaa. Kohti kestävää ruokakulttuuria" -kirjan toimittaminen oli tosi mukava, erilainen viikonloppujen harrastus. Oli mahtavaa saada kirjan kirjoittajiksi niin monta ruoka-alan huippututkijaa. Kirja oli ilmestyessään (2016) ajankohtainen, eivätkä sen teksti ja sanoma myöskään heti vanhene.