Kansainvälinen harjoittelu

11.12.2023 17:06

Lue opiskelijavaliokunnan vinkkejä ulkomaan harjoitteluihin liittyen!

Harjoittelu ulkomailla on monesti opiskelijalle loistava tapa lähteä tutustumaan omaan alaan kansainvälisessä kontekstissa. Harjoittelu kartuttaa opintopisteiden lisäksi niin työkokemusta kuin opiskelijabudjettiakin. Harjoittelu oman alan työpaikassa tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua ja kartoittaa työskentelymahdollisuuksia kotimaan ulkopuolella.

Harjoitteluun lähteminen vaatii usein oma-aloitteisuutta ainakin tiedonhaun suhteen, mutta työ palkitaan. Useat Suomessakin toimivat yritykset hakevat ulkomaan toimistoilleen harjoittelijoita. Apua voi pyytää ainejärjestöiltä, opiskelukavereilta tai yliopiston oman yksikön harjoitteluvastaavalta. 

Kansainvälistä kokemusta tuetaan usein yliopiston puolesta. Helsingin yliopiston opiskelijoille on esimerkiksi tarjolla Erasmus-harjoittelutukea, kansainvälisen harjoittelun apurahaa tai yliopiston harjoittelutukea. Harjoitteluun voit lähteä aktiivisten opintojesi aikana tai jopa valmistumisen jälkeen. Harjoittelu kuuluu pakollisena useaan opinto-ohjelmaan, mutta ulkomaille lähdettäessä on hyvä olla ajoissa liikenteessä ja varata joustoa opintojen sekä aikataulun suhteen.

 

VINKKEJÄ KANSAINVÄLISEEN HARJOITTELUUN

  • Ole yhteydessä alasi yrityksiin. Kartoita mahdollisuuksia.

  • Hae avoimia paikkoja tai kysy rohkeasti mahdollisuutta harjoitteluun.

  • Ole avoin erilaisille mahdollisuuksille, vaihtelu virkistää.

  • Tutustu paikalliseen kieleen ja kertaa englannin taitojasi.

  • Selvitä asuminen, mahdollinen tarve paikalliselle puhelinnumerolle, pankkitilille tms.

  • Ota matkavakuutus tai selvitä tarjoaako harjoittelupaikkasi sitä.

  • Hae matka-apurahat ajoissa.

  • Lähde matkaa, nauti, ole avoin ja verkostoidu.

  • Harjoittelun jälkeen jaa tietoa kokemuksestasi opiskelukavereille.

 

Harjoittelupaikkoja tarjoaa esimerkiksi

 

Oma kokemus:

Itse olen suorittanut maisteriharjoittelun MTK, SLC & Pellervon Brysselin toimistolla syksyllä 2021. Hain paikkaa muiden suosituksesta sekä omasta kiinnostuksesta maatalouteen ja vaikuttamiseen. Kokemuksena EU edunvalvonnan kanssa työskentely oli silmiä avaava ja palasin Suomeen huomattavan uuden verkoston kanssa. Erilainen työskentelykultuuri opetti paljon itsestä ja työskentelystä kansainvälisessä kontekstissa. Työtehtävieni eli parlamentin maatalous- ja ympäristövaliokuntien, Copa-Cogecan työryhmien ja muiden kokousten raportoinnin sekä sosiaalisen median ylläpidon lisäksi pääsin tutustumaan Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaan, Euroopan parlamenttiin ja useiden muiden sidosryhmien toimintaan. 

 

Kandivaiheessa suoritin harjoittelun Yhdysvalloissa MAST International -ohjelman kautta. Reissu sisälsi 8kk harjoittelun Montanassa lihakarja-/viljatilalla sekä kevätlukukauden University of Minnesotassa, jossa opiskelin College of Food, Agricultural and Natural Resource Sciences (CFANS) kursseilla ja työskentelin kasvipatologian tiedekunnassa tutkimusavustajana. Yli vuoden mittainen seikkailu otti välillä koville, mutta opetti ja antoi äärettömän paljon.

 

Olennainen osa harjoittelua on myös vapaa-aika vieraassa maassa. Brysselissä ystävystyin kämppisteni kanssa ja yllä olemmekin itävaltalaisen Xenian kanssa tutustumassa Gentiin ja belgialaiseen vohvelikulttuuriin.

Montanassa koneet, pinta-alat ja välimatkat olivat valtavasti totuttua suurempia. Kuvassa menossa kylvökoneen siemensäiliön täyttö keväällä 2018.

 

Jutun kirjoittaja: Taru Luomajärvi, joka on toiminut MMYL eli maatalous-metsäylioppilaiden liiton edustajana opiskelijavaliokunnassa vuosina 2022-2023.

Lähetä kommentti