Mikä ihmeen agronomi?

16.10.2013 10:29

Onko sinulta kysytty ”Mitä, miksi sinä kuulut AGRONOMIliittoon?” Ehkei, jos olet agronomi. Mutta monelta on ja minultakin useasti.

Mitä tekee ravitsemustieteilijä jäsenenä liitossa, jonka nimessä viitataan vahvasti vain alkutuotantoon? Osaan toki kertoa, että Agronomiliitto edustaa kaikkia ruokaketjun korkeasti koulutettuja sekä alaa opiskelevia.

Miksi sitten juuri Agronomiliitto?

Syyt löytyvät koulutuspaikan historiasta ja ruokaketjuajattelusta. Elintarviketieteitä alettiin tutkia ja opiskella maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa 1950-luvulla. Myöhemmin myös Turkuun ja Kuopioon perustettiin tutkimus- ja opiskelupaikkoja. Suomessa on nähty vahva yhteys alkutuotannon ja elintarviketieteiden, ravitsemustieteiden, kotitaloustieteiden ja ympäristötieteiden välillä. Ruokaketjun menestyminen edellyttää tiivistä yhteistyötä ja ymmärrystä  tieteiden ja osaajien välillä.

Agronomiliittoon on vuosien varrella liittynyt kokonaisia jäsenryhmiä, kuten Kotitalouden kandidaatit ry ja Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry vuonna 1978. Tällöin ravitsemustieteilijöiden sekä kotitalouskandien piirissä nähtiin, että olemalla osa akavalaista Agronomiliittoa, voitiin edunvalvontaa tehostaa ja voimistaa.

Perusteet yhteistyölle ovat olleet myös vahvasti työmarkkinaedunvalvonnassa.

Minulle henkilökohtaisesti ruokaketjuajattelu on läheinen. Koen, ettei kansanravitsemuksen eteen voi tehdä kokonaisvaltaisesti työtä, ellei ketju toimi yhdessä. Ilman vastuullista ruokatuotantoa ei ole vastuullista elintarviketeollisuutta, joka mahdollistaa kuluttajien vastuulliset valinnat ruokakaupassa ja ravintolassa.

Liitossa on vahva usko vastuulliseen jäsenistöön, vastuulliseen, menestyvään ruokasektoriin. Luottamus ja arvostus toisen osaamista kohtaan kasvaa vain, jos tunnemme toimintatavat ja uskomme yhteiseen tavoitteeseen. Tutustukaa toisiinne – liiton ja sen yhdistysten tilaisuuksissa, työpaikoilla, verkossa!

Siksi minä olen jäsen – haluan olla osa tätä mielenkiintoista, maukasta, arkista ja juhlallista ruokaketjun osaajien joukkoa!

- ETM Maija Soljanlahti, Agronomiliiton viestintäpäällikkö, jäsen vuodesta 2001.

ps. KÄÄK! En tiennyt, mitä agronomi tarkoittaa, ennen kuin siirryin opinnoista työelämään ja sain kollegakseni agronomin. Sitä ennen olin kyllä tutustunut moneen mukavaan sampsalaiseen.

ps2. Jos et tiedä, mikä agronomi on, niin vinkkiä saat täältä.

Kommentit

 • Lasse Rask 10 vuotta sitten

  vanhempi polvi kyllä tuntee agronominimikeen ja arvostaas sen. Vrt. vanhoja maaseutaiheisa Suomi-filmi tunnelmia, jossa "akronomi" oli kovassa huudossa. Minu ei ole koskaan taravinnut perustella agronominimikettäni. On toki ihmetelty, että onpa ollut monipuolisesti soveltuva koulutus, kun tuntee minunkin elämän- ja työuran!!

  Perusjäsenistö on kaikesta pätellen melko vanhoillinen, kun ei kelavannet - minun kyllä hyväksymät - uudet nimikevaihtoehdot liton sääntöuudis-tuksen yhteyudessä. Minulle oli yllätys, kun sain monelta kollegalta kriittistä palautetta ollessani mukana hallinossa ( YKSA) että miksi olemme muuttamassa / poistamassa agronomititteliä!!

  Mitä jäsenyteen tulee se on ollut aina selvä asia. Heti valmistuttuani liityin mukaan ja olen tyytyväinen kokemuksiini, palveluihin ja henkevään tunnelmaan liitossa. Ehkä olen vähän jäävi, kun olen hankkijalaisittain saanut olla "monessa mukana".

 • Pohjanmies 5 vuotta sitten

  Maajussiksi pyrkiville olisi Agronomi koulutus laissa säädettäväksi pakolliseksi.

  Luomutuote viljelyssä esiintyy huijareita, jotka keinottelevat laittomasti
  kasvatusmenetelmillä.

 • Jorma 4 vuotta sitten

  Agronomin koulutus ei takaa vielä oikeastaan yhtään mitään!

  Tiedän eräänkin "vanhankansan" henkilön joka on todella pätevä esim. maanviljelyshommissa ja hevoskavatuksessa pääsyt huipputuloksiin kun taasaen tuttuni Agronomi on lapsenkengissä kun vertaa tähän maallikkoon!

Lähetä kommentti