Akavan opiskelijat ja STTK-opiskelijat: Nuoresta sukupolvesta tuli yhteiskunnan maksaja

Luottamus ja usko siihen, että sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus tapahtuu, on nyt vaakalaudalla.

Akavan opiskelijat ja STTK-opiskelijat ovat syvästi pettyneitä tänään julkaistuun hallitusohjelmaan. Yksi strategisen hallitusohjelman painopisteistä on nimenomaan oppimisen ja osaamisen kehittäminen, ja samaan aikaan usean sadan miljoonan säästöt kohdistetaan yhteiskuntamme tukipilariin eli koulutukseen ja sivistykseen.

- Koulutus on suomalaisen yhteiskunnan paras ja kannattavin investointi. Kouluttaminen maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin, joten siitä leikkaaminen on vastuutonta ja lyhytnäköistä. Näillä keinoilla Suomi ei lähde nousuun – päinvastoin! ärähtää Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Henna Hirvonen.

Akavan opiskelijoita ja STTK-opiskelijoita ihmetyttää myös opintotukeen tehtävät suuret leikkaukset. Opintotuki on opiskelijan pääasiallinen toimeentulo. Heikompi opintotuki johtaa väistämättä siihen, että opintoja rahoitetaan entistä enemmän työnteolla, mikä puolestaan pidentää opintoaikoja ja vaarantaa opiskelijoiden opiskelukyvyn lisäämällä stressiä.

- Opintotukeen on tehty viime vuosina lukuisia muutoksia ilman, että yhdenkään seurauksia on arvioitu. Nyt ollaan leikkaamassa taas sieltä, missä leikkaamisen varaa ei enää ole. Toimeentulolla kurittaminen ei voi olla nyky-yhteiskunnan ratkaisu! painottaa STTK-opiskelijoiden puheenjohtaja Emma Koskimaa.

Nuori sukupolvi haluaa olla rakentamassa tulevaisuuden osaavaa, toimivaa ja osallistumiseen kannustavaa yhteiskuntaa, mutta nyt luottamus horjuu.

- Sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta pidetään kiinni siten, että taataan kaikille mahdollisuus kouluttautua ja kehittää osaamistaan taustastaan ja lähtökohdistaan riippumatta. Mahdollisuuksien tasa-arvon pitää toteutua aidosti kaikkien kohdalla, puheenjohtajat huomauttavat.