Suomen energiastrategia ja uusiutuva energia

03.6.2014 13:42

Agroseniorit ja Agronomiliiton seniorivaliokunta järjestivät toukokuun 5. päivänä seminaarin, joka kokosi 40 aktiivista ja tiedonnälkäistä osallistujaa.

Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Veli-Pekka Reskola tarkasteli maaseudun ja maatilojen mahdollisuuksia hyödyntää uusiutuvia energiamuotoja esittäen hyviä käytännön esimerkkejä.

Katso esitys

Metenor Oy:n toimitusjohtaja maanviljelijä Erkki Kalmari havahdutti kokousväen omilla ennakkoluulottomilla energian tuotantoratkaisuilla ja laajalla energialähdevalikoimalla, joista jo tuotetaan laadukasta biokaasua laajalle autoilijakunnallekin. Idea oli lähtenyt 16 vuotta sitten omasta lypsykarjasta ja lannan muuttamisesta biokaasuksi. Kuvaavaa on, että yhden lehmän vuoden lantavolyymilla tuotetulla biokaasulla ajetaan 2 800 km henkilöautolla. Ongelmana on tänään monilta osin vanhoillinen ja rajoittava lainsäädäntö, joka koskee mm. verotusta. 

Katso lähemmin koko esitys klikkaamalla   

Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Jyrki Peisa kuvasi hyviä suomalaisia bioenergialähteitä etulinjassa puu sekä turve. Peisan mielestä on käsittämätöntä, että valtion veropäätöksillä on edistetty kiivihiilen polton uutta suurta kasvua kotimaisten energialähteiden kustannuksella. Hän piti tehtyjä päätöksiä järjettöminä kansantalouden myös kannalta.

Katso esitys

Seminaarissa puhui myös työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston päällikkö Esa Härmälä, jonka esitys on tiivistettynä Alimentan 3/2014 sivulla 27 (vaatii jäsenkirjautumisen). Hän kuvasi niin EU:n kuin kansallisen energiastrategiamme toteamalla, että energiapolitiikka ei enää ole puhdasta energiapolitiikkaa vaan pitkälle kytköksissä ympäristöpolitiikkaan.

Todellinen haaste on saada globaalisesti koko maailma mukaan vastuun kantamiseen. EU ei yksin voi pelastaa maailmaa saasteista ja ympäristön pilaantumisesta.

Lars Rask, senioriagronomi

Lähetä kommentti