Kansainvälisty Viikissä!

18.5.2022 10:58

Eikö vaihtoon tai harjoitteluun lähtö mahdu lukusuunnitelmaasi? Maailmaa ja uusia tuttavuuksia ei aina tarvitse lähteä etsimään kaukaa, sillä Viikki tarjoaa hienot mahdollisuudet tutustua kansainvälisiin ihmisiin.

Kansainvälistyminen tarkoittaa usein itsenäistymistä, uuden kielen hallitsemista, uuteen kulttuuriin tutustumista ja maiseman vaihdosta - voit tuoda lähes kaiken tämän omaan arkeesi erilaisilla kansainvälisillä tapahtumilla ja ystävillä aivan täällä Viikin kampuksella. Vaikka et pystyisi lähtemään valloittamaan maailmaa, voit olla osana jonkun Suomeen tulleen opiskelijan vaihtokokemusta, mikä on vähintään yhtä hauskaa kuin opiskelijoihin tutustuminen ulkomailla!
Kielitaidon paraneminen, vaihtaribileet, uudet ruokaelämykset, suomalaisen kulttuurin näkeminen uudessa valossa... You name it! Kansainvälistymistä voi tehdä monella eri tavalla, joista jokaisesta voi olla hyötyä tulevaisuudessa. Tämän blogipostauksen tarkoituksena on koota vinkkejä tavoista, joilla rakkaalla Viikin kampuksellamme voi kansainvälistyä.


Vaihto-opiskelijat


Kansainvälisyydestä monelle tulee ensimmäisenä mieleen vaihto-opiskelijat. Sosiaalisuudestaan ja bileistään tunnettuja vaihtareita yhdistää halu tutustua mukaviin, paikallisiin ihmisiin, mutta miten heidän kanssaan pääsee oikein juttusille? Haastattelimme asiasta suomalaisia ystäviä kartuttanutta Matta Ebaidia, joka on vaihto-opiskelijana Helsingin yliopistossa.


Syksyn 2021 Matta oli vaihdossa Helsingin yliopistossa, mutta päätti jäädä vielä kevätlukukaudeksi tekemään maisterinsa loppuun. Hän tekee elintarviketieteiden graduaan ligniininanopartikkeleiden emulgointiominaisuuksista. Matta kuvailee Viikin kampuksen yhteisöä lämpimäksi ja iloiseksi sekä kevyemmäksi kuin oman kotimaansa Egyptin kampusyhteisöä. “Täällä ihmisillä on aikaa tehdä opintojen ohella, harrastaa ja järjestää erilaisia illanistujaisia, mikä saa ihmiset rentoutuneiksi ja onnellisiksi.” Suomalaisia hän kuvailee yleisesti ottaen ystävällisiksi, mutta hieman sulkeutuneiksi. Matta toivoisikin suomalaisten muistavan, että kansainväliset opiskelijat haluavat nauttia kokemuksestaan erityisesti suomalaisten kanssa.


Missä kansainvälisiin opiskelijoita voi sitten tutustua? Matta mainitsee hyviksi tutustumispaikoiksi erilaiset tapahtumat, kuten kansainväliset sitsit, orientaatioviikon sekä englanninkieliset labrakurssit. Hän myös ehdottaa ainejärjestöille tutustumisaktiviteettien järjestämistä koti- ja ulkomaisille opiskelijoille, joissa opiskelijat voisivat tutustua toisiinsa. Yhdeksi esimerkiksi aktiviteetista Matta mainitsee yhteiset Unicafe-lounaat joilla olisi matala kynnys tutustua muihin. “Jos tapaa yhden vaihtarin, tapaa hänen kauttaan todennäköisesti useampia vaihtareita, koska vaihtareilla on tapana viettää aikaa isoissa porukoissa”, Matta toteaa haastettelun lopuksi.

Matta Ebaid on maisterivaiheen opiskelija Helsingin yliopistossa elintarviketieteissä.


Maisteri- ja tohtoriopiskelijat


Vaihto-opiskelijat tulevat Suomeen yleensä vain puoleksi vuodeksi, mutta Viikissä on monia ulkomaalaisia opiskelijoita, jotka suorittavat koko maisteri- tai tohtoritutkintonsa Suomessa. Vaihtareihin verrattuna maisteri- ja tohtoriopiskelijoilla ei ole yhtä kova kiire Lappiin ja muille nähtävyyksille, koska he ovat pidempään Suomessa kuin vaihtarit. Tämän takia he ovat yleensä myös rauhallisempia ja viettävä aikaansa pienemmissä porukoissa. Heihin pääsee tutustumaan yleensä yhteisten kurssien kautta, mutta vielä paremmin heihin tutustuu ryhtymällä maisterituutoriksi.


Kv-ja maisterituutorointi


Noin viikon kestävän kv-tai maisterituutoroinnin aikana ei voi välttyä tapaamaasta kansainvälisiä opiskelijoita. Orientaatioviikko on varmin tapa tutustua uusiin opiskelijoihin, sillä koko orientaation tavoite on saada uusia ystäviä ja tutustuttaa kansainvälisiä opiskelijoita Suomeen. Tuutorointiin voi lähteä jo ihan omienopintojen alussa, koska opiskelijat eivät yleensä tarvitse paljoa apua kurssivalinnoissa vaan nimenomaan kavereiden löytämisessä ja uusiin paikkoihin tutustumisessa. Kansainvälisten opiskelijoiden oritentaatioviikon toteuttamiseen muiden kv-tuutoreiden kanssa on vapaat kädet, koska orientaatioon ei liity pakollisia perinteitä. Yliopistossamme tuutorointi koetaan niin tärkeäksi osaksi opiskelijakulttuuria, että siitä on mahdollisuus saada opintopisteitä ja palkkaa (vajaa 200e). Ja mikä parasta, vaihtarit tulevat Suomeen sekä keväisin että syksyisin, joten vuoden aikana on mahdollisuus tuutoroida jopa kaksi kertaa.

Viikin vaihto-opiskelijoille on olemassa oma haalarimerkki.


Latis ja Silvica


Latokartanon ja Silvican ylioppilaskylissä pyörii paljon vaihto- ja maisteriopiskelijoita, jotka ovat tulleet Suomeen ulkomailta. Helpoin tapa järjestää kansainvälinen illallinen on asua solussa, jossa asuu valmiiksi monia kansainvälisiä opiskelijoita. Eri ylioppilaskylän rakennukset järjestävät myös illanistujaisia ja juhlia, joissa koti- ja ulkomaiset opiskelijat pääsevät tutustumaan toisiinsa rennossa ilmapiirissa.


Ainejärjestöjen kv-vastaavuus


Tiesitkö, että Viikin ainejärjestöillä on kansainvälisyysvastaavat, jotka vastaavat kansainvälisten opiskelijoiden huomioimisesta ainejärjestöissä? Kv-vastaavana on kuin kv-tuutori, mutta pestistä saa nauttia viikon sijasta koko vuoden! Eri ainejärjestöjen kv-vastaavat järjestävät yhdessä perinteisiä tapahtumia, kuten kv-sitsejä ja SuomiNight-juhlia. Heillä on myös vapaat kädet järjestää jotain aivan uutta, kuten kv-pikkujouluja tai -sauna-iltoja. Kaikkien kv-tapahtumien ei tarvitse olla poikkitieteellistä, vaan tapahtumia voi myös järjestää pienemmällä skaalalla oman alan kansainvälisille opiskelijoille.

Viikin kv-tapahtumat


Yleensä keväisin ja syksyisin järjestetään kv-sitsit sekä SuomiNight, jotka muuttuvat hieman joka vuosi järjestäjistä riippuen, mutta pääpointti pysyy samana: perinteinen tapahtuma englanniksi, jotta kansainväliseten opiskelijoiden olisi helppo nauttia siitä. Ainejärjestöjen some- tai ilmoituskanavat ovat parhaita reittejä bongaamaan nämä tapahtumat. Kannattaa ilmoittautua mukaan nopeasti, sillä paikat ovat hyvin kysyttyjä! Kansainvälisiin tapahtumiin ovat tervetulleita kv-opiskelijoiden lisäksi myös suomalaiset opiskelijat. Suomalaisten läsnäolo esimeriksi kv-sitseillä saa tapahtuman tuntumaan autenttisemmalta, sillä paikalla on ihmisiä, jotka tuntevat sitsikäytännöt perinpohjaisesti. Kansainvälisiä opiskelijoita pyörii myös ihan tavallisissa suomalaisissa tapahtumissa, kuten approilla, joten pitämällä korvat höröllä saattaa näissäkin törmätä muita kieliä puhuviin ihmisiin.

Finnish Food bingo käynnissä SuomiNightissa. Mukana esimeriksi mämmiä, leipäjuustoa sekä puolukkamehua.
 


PM-kisat


Kasainvälisistä tapahtumista ehkä legendaarisimmat ovat PM-kisat eli Pohjoismaiden Mestaruuskisat, jotka järjestetään joka neljäs vuosi Viikissä, ja muina vuosina muissa pohjoismaissa. Kyseessä on pohjoismaisten maatalous-metsätieteiden yliopistojen välillä järjestettävä urheilutapahtuma, jossa yhteensä lähes 300 opiskelijaa kamppailee keskenään eri lajien kuninkuudesta. Syksyllä 2022 kisat järjestään taas Viikissä ja tämä vuosi on myös kisojen 75-vuotis juhlavuosi. Näissä PM-kisoissa (ja bileissä) tapaa varmasti kansainvälisiä opiskelijoita ja ehkä vihdoin virkamiesruotsia pääsee soveltamaan tosielämässä.


Kilpailut


Jos urheilukisat eivät ole se sun juttu, niin ehkä omaan alaasi liittyvät kansainväliset kisat kylläkin! Elintarviketieteiden ja -talouden sekä maataloustieteiden opiskelijoiden kannattaa tsekata EIT Food Projects –sivusto, jossa on lueteltuna Euroopan laajuisia projekteja/kilpailuja. Mukaan pääsee niin kandivaiheen opiskelijat kuin lähes tohtoriksi valmistuneetkin, kunhan Helsingin yliopisto on mukana järjestämässä projektia. Esimerkiksi EIT Food Solutions projektissa vuonna 2021 tavoitteena oli suunnitella elintarvike vanhuksille. Eri Euroopan yliopistot kilpailivat projektissa parhaimman tuotteen tittelistä, ja pääpalkintona oli rahaa sekä tukea tuotteen lanseeramiseen. Koska projektien kielenä on englanti, HY:n tiimeissä on usein ollut myös kv-opiskelijoita. Jos kilpailu kiinnostaa, kysy siitä lisää oman alasi professoreilta ja seuraile sähköpostilistoja. Kisoissa voit kansainvälistyä, tienata opintopisteitä ja verkostoitua alasi huippujen kanssa.


Jos jäit kaipaamaan jotain edellä mainittuja vinkkejä kansainvälisempää, kannattaa itse lähteä ulkomaille esimeriksi vaihtoon tai työharjoitteluun. Viikki toimii hyvänä ponnahduslautana kansainvälisempään elämäntapaan, joten Suomessa ollessa kannattaa Viikin kansainvälisestä ilmapiiristä ottaa kaikki ilo irti!

 

Kirjoittaja: Opiskelijavaliokunnan Viri Lactiksen edustaja Johanna Rytkönen

Lähetä kommentti