Elintarvike- ja kuluttajaekonomistit vaihdossa

29.11.2022 08:41

Tässä postauksessa pääsemme kuulemaan kolmen Elintarviketalouden ja kulutuksen maisteriohjelman opiskelijan kokemuksia heidän vaihdostaan.

Wilma Kemppainen: Parma, Italia

1.Minkälaisia kursseja kävit vaihdossa? Oliko nämä kurssit helppo valita? Entä oliko kursseja helppo löytää? 
Kävin sellaisia opintoja, jotka liittyivät omiin opintoihin, mutta yritin valita sellaisia kursseja ja teemoja, joita ei löydy omasta yliopistosta. Kurssit oli helppo valita koska kohdeyliopistosta sai listan, mistä valita ja ne oli myös helppo löytää sen takia! 

2. Mikä oli haastavinta vaihtoon lähtöprosessissa? Miten selvisit tästä ongelmasta? 
Haastavinta oli se, että ei meinannut millään löytää asuntoa kohdekaupungista, eikä yliopisto auttanut sen suhteen ollenkaan. Lopulta löysin yksityisen vuokranantajan kautta asunnon.

3. Mitä odotit vaihdolta eniten? 
Odotin vaihdolta eniten sitä, että pystyn itsenäisesti selviämään uudessa maassa ja että tutustun uusiin ihmisiin eri maista! Ja saada tietty rohkeutta lisää!

4. Miten uskot hyötyväsi vaihdosta jatkossa? 
Uskon, että vaihto opetti juuri itsenäisyyttä ja rohkeutta ja varmuutta olla haastavissa tilanteissa. 

5. Mikä on ollut tähän mennessä suurin kulttuurishokki vaihdossa? 
Kulttuurishokki oli ehdottomasti se, että Italiassa ihmiset olivat todella sosiaalisia ja avoimia ja tosi erilaisia mitä suomalaiset tyypillisesti ovat. Ja samoin myös se, että asiat hoidettiin Italiassa paljon ”rennommin” ja asioiden hoitamisessa tuntui menevän ikuisuus ja se oli usein monimutkaista - mutta siihen tottui!

 

Siiri Räisänen: Calgary, Kanada

1. Mitä odotit vaihdoltasi eniten? 
Ennen vaihtoani olin opiskellut etänä kaksi puuduttavaa vuotta. Olin siis innoissani, kun tiesin pääseväni pitkän odotuksen jälkeen matkustamaan ja tapaamaan uusia ihmisiä. Calgaryssä oli tarjolla paljon hyviä kursseja, jotka sopivat opintoihini. Tärkeä syy valintaani olivat toki myös Calgaryn viereiset Kalliovuoret, jotka tarjoavat mitä mainioimmat ulkoilu- ja laskettelumahdollisuudet. 

Haikkailimme ja laskettelimme usein Kalliovuorilla vaihtokavereideni kanssa. Olen tässä kuvassa keskellä parhaiden vaihtokavereideni – ruotsalaisen Saran ja meksikolaisen Marian kanssa.

2.Minkälaisia kursseja kävit vaihdossa? Oliko nämä kurssit helppo valita? Entä oliko kursseja helppo löytää? 
Alun perin minulla oli tarkoitus lähteä Calgaryyn kandivaihtoon jo syksyllä 2021, mutta vaihtoni viivästyi epävakaan koronatilanteen vuoksi puolella vuodella. Tässä välissä ehdin valmistua Suomessa kandiksi, minkä vuoksi minun tuli sisällyttää kanditason vaihtokurssini maisteriopintoihini. Tämä ei minua haitannut, sillä löysin Calgarysta kiinnostavia viimeisen vuoden kandikursseja, jotka sopivat erinomaisesti opintoihini. 

Ilmoittauduin neljälle kurssille: kahdelle kestävyyskurssille, yritysvastuukurssille sekä ruokapolitiikkakurssille. Nautin kursseistani todella paljon.  Varsinkin toinen kestävyyskurssini oli mahtava! Luennoilla keskustelimme pienen ryhmämme ja professorimme kanssa kunkin viikon lukutehtävistä. Kurssit eivät olleet vaikeita, mutta ne olivat työläämpiä kuin Helsingin yliopiston kurssit. 

Sopivien kurssien etsiminen oli jokseenkin vaivalloista. Koska en valinnut johdantokursseja vaan kursseja, joihin edellytettiin aiempia opintoja aiheesta, minun piti hakea jokaiselle kurssille erikseen. Lähetin professoreille opinto-otteitani ja kuvauksia käymistäni kursseistani ja pääsin onnekseni kaikille haluamilleni kursseille. 

3. Mikä oli haastavinta vaihtoon lähtöprosessissa? Miten selvisit tästä ongelmasta? 
Koronatilanne vaikeutti vaihdon suunnittelua. Se toi epävarmuutta, ja minulla oli jatkuvasti plan B sen varalta, että vaihtoni peruttaisiin. Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt, ja pääsin lähtemään matkaan suunnitellusti. Kaikki sujui muutenkin vaihdossani oikein hyvin. Myös viestintä Calgaryn yliopiston vaihtokoordinaattoreiden kanssa oli mutkatonta. 

4.Mikä on ollut tähän mennessä suurin kulttuurishokki vaihdossa?
Olin lukioikäisenä vuoden vaihdossa Yhdysvalloissa, Oregonissa. Kanadalainen kulttuuri oli hyvin samanlainen kuin Yhdysvalloissa. Yllätyin kuitenkin hieman, miten vahvana cowboy-kulttuuri vallitsi niinkin suuressa kaupungissa kuin Calgaryssä. Yliopistolla näkyi vyönsolkia, bootseja ja jopa stetsoneja.

5.Miten uskot hyötyväsi vaihdosta jatkossa? 
Ulkomailla asuminen tekee hyvää – se antaa perspektiiviä elämään. Jotkut Suomessa minua harmittaneet asiat tuntuivat mitättömiltä vaihtoni jälkeen. Suosittelen vaihtoon lähtemistä kaikille! Vaikka ulkomaille voi tietenkin lähteä asumaan opintojen jälkeenkin, on yliopistovaihto ainutlaatuinen ja suhteellisen helppo tapa kokea kansainvälisyyttä. Vaihdossa pääset tutustumaan helposti paikallisiin opiskelijoihin ja muihin vaihtareihin. Uudet ystävät ympäri maailmaa olivatkin ehdottomasti suurin anti. Pidämme tiiviisti yhteyttä vaihtokavereideni kanssa ja tällä hetkellä suunnittelemme laskettelureissua Norjaan.

Olen lumilautaillut jo pienestä pitäen, mutta vaihdossa rakkauteni tähän lajiin syveni toden teolla. Mikään ei voita sitä fiilistä, kun laskin Kalliovuorten täydellistä puuteria mitä parhaassa vaihtariseurassa. Tämä uudelleen löytämäni harrastus tuo varmasti paljon iloa elämääni.

Alisa Tolvanen: Lille, Ranska

1. Minkälaisia kursseja kävit vaihdossa? Oliko nämä kurssit helppo valita? Entä oliko kursseja helppo löytää? 
Kurssini vaihdossa koostuivat pitkälti itseä kiinnostavista taloustieteen opinnoista, jotka luen osaksi vapaavalintaisia opintoja. Kurssien aiheet vaihtelivat oluen ja viinin taloustieteestä yhteisötalouteen ja kulttuurien väliseen viestintään ja johtamiseen.
Kurssivalintani poikkesivat kuitenkin alkuperäisestä suunnitelmasta erinäisistä syistä: joitakin kursseja ei ollut saatavilla, toisille en mahtunut rajatun oppilasmäärän takia ja jotkut menivät keskenään päällekkäin. Lopulliset kurssivalinnat teinkin yhdessä vaihtokoordinaattorin kanssa vasta saavuttuani vaihtokohteeseen. Valitsemisen koin kuitenkin suhteellisen helpoksi, sillä vaihtoehtoja löytyi melko hyvin.

2. Mikä oli haastavinta vaihtoon lähtöprosessissa? Miten selvisit tästä ongelmasta? 
Vaikka asioiden järjestely kuntoon ennen vaihtoon lähtöä vei paljon aikaa ja energiaa, haastavinta vaihtoon lähtöprosessissa oli kuitenkin itselle asunnon löytäminen vaihtokohteesta. Asuntotilanne oli ja on edelleen vaihtokaupungissani hyvin haastava ja asuntoihin liittyviä huijauksia oli liikkeellä paljon, mutta onnistuin kuitenkin saamaan asuntolasta huoneen saavuttuani paikan päälle. Se vaati paljon soittoja, viestejä ja toimistokäyntejä, mutta lopulta kuitenkin kaikki kääntyi parhain päin.

3. Mitä odotit vaihdolta eniten? 
Odotin vaihdolta sitä, että tapaisin uusia kansainvälisiä kavereita, pääsisin asumaan toisenlaisessa maassa ja ympäristössä, parantaisin kielitaitoani sekä kokisin uusia asioita. Odotin myös oppivani itsestäni lisää. Nämä kaikki asiat ovat jo tähän mennessä toteutuneet, josta olen tosi iloinen.

4. Miten uskot hyötyväsi vaihdosta jatkossa? 
Vaihtojakso ulkomailla on opettanut minulle paljon itsestäni, ja se on tuonut mukanaan paljon itsevarmuutta mm. liittyen haasteista selviämiseen ja ulkomailla asumiseen ylipäätään. Olen saanut useita kansainvälisiä kavereita, joiden kanssa tulemme varmasti pysymään yhteyksissä.

5. Mikä on ollut tähän mennessä suurin kulttuurishokki vaihdossa? 
Sen suurempia kulttuurishokkeja en ole vaihdossa kokenut, mutta yksi asia, joka yllätti oli yliopistossa opiskelun erilaisuus verrattuna Suomeen. Esimerkiksi luentojen ja tenttien ajankohdat sekä tehtävien ohjeet saattavat muuttua useitakin kertoja ja tiedotus näistä muutoksista saattaa toisinaan jäädä vajaaksi tai viime tinkaan. Sen lisäksi lähes kaikilla kursseilla on läsnäolopakko, eikä poissaoloja sallita kuin muutama per kurssi. Osasyy näihin eroihin saattaa kuitenkin olla se, että kyseessä on yksityinen yliopisto.

Kiitos kaikille haastatelluille vaihtokokemusten jakamisesta!


Kirjoittaja: opiskelijavaliokunnassa VEKE ry:n edustajana toimiva Petra Hautala
Haastatellut: Wilma Kemppainen, Siiri Räisänen ja Alisa Tolvanen

 

 

Lähetä kommentti