Veroasiaa senioreille

16.10.2013 13:29

Verojärjestelmän toimivuutta ja oikeudenmukaisuutta voi tarkastella monesta näkökulmasta ja löytää kritiikin kohteita.

Kansanedustaja, agronomi Esko Kivirannalla on pitkäaikainen kokemus veroasioista. Vuodesta 2003 lähtien hän on ollut eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen ja toiminut myös eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsenenä. Veroasiantuntemusta oli kertynyt jo työelämässä.

Kiviranta alusti agrosenioreiden tiistailounaalla syyskuussa, ja aiheena hänellä oli ”Suomen veropolitiikan toimivuus  ja  oikeudenmukaisuus”. Eskomaisella  huumorilla höystettynä kuulimme täyttä asiaa verotuksen perusteista ja veroasioiden valmistelusta sekä päätöksenteosta.

Verohallinto ja tulli keräävät verot, joita verovelvolliset maksavat. Veroaste on Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa korkea ja julkisen talouden kestävyysvaje tuo verotukseen omat paineensa. Suomen ja Pohjoismaiden verotuksen erityispiirre on pääomatulojen ja ansiotulojen erilainen verotus.

Kuulimme myös mitä muutoksia hallitus aikoo esittää ensi vuoden verotukseen. Saimme selvityksen yhteisö – ja osinkoverotuksen valmistelun käänteistä, kun hallitus joutui paikkaamaan alkuperäisen linjauksen jättämiä porsaanreikiä kahteen otteeseen.

Alustaja esitti myös kriittisesti näkemyksiään eurosta ja eurokriisin hoidosta. Suomen ja Euroopan talouden näkymät ovat sumeita, eikä kenelläkään tunnu olevan selkeää vastausta ongelmiin.

Keskustelua herätti mm. julkisen talouden kestävyysvaje ja sen heijastuminen verotukseen ja rakenteellisiin uudistuksiin.

Markku Suojanen/agroseniori

Lähetä kommentti