Opiskelija sairastaa

04.3.2013 16:26

Onko oikeutta sairaslomaan, saati lomaan?

Itse tässä miltei viikon sairastettua on tullut mieleen opiskelijan oikeus pitää sairaslomaa ja ylipäänsä lomaa opinnoista. Deadlinet ja tenttipäivät eivät ainakaan itselläni yhtään lykkäänny sairastamisen vuoksi. Samaa asiaa pohdin myös vuosi sitten, kun loukkasin käteni laskettelurinteessä ja oikeassa kädessä oli viisi viikkoa kipsi. Vaikeaa oli opintopisteiden kartuttaminen, saati arkirutiineista selviytyminen. Sairaspäivärahaakaan ei ollut järkevää hakea vaan opintotuella mentiin, vaikka opintopisteitä ei tarpeeksi tullutkaan. Saa nähdä hyväksyykö Kela sairausselvitykset, jos alkavat takaisin tukia perimään.

Ehkä opiskelijan lomaksi katsotaan se vapaus. Useimmilla yliopisto-opiskelijoilla on mahdollisuus päättää milloin tekee ja mitä tekee ja jättääkö luennon tänään väliin. Ainahan ei niin ole, onhan meillä niitä läsnäolopakollisiakin kursseja. Niin ja ne työt, joita useimmat meistä tekevät, ainakin kesäisin.

Mitä tälle pienelle vapaudelle käy, kun pitäisi valmistua nopeammin ja ehkä jopa lainapainoitteisesti? Ja entä jos sitten sairastuu?

-Suvi/opiskelija

Lähetä kommentti