Ajankohtaista työmarkkinaneuvotteluista 2025
Tälle sivulle kootaan ajankohtaisia tietoja työmarkkinaneuvotteluista Agronomiliiton jäsenten osalta. Agronomiliitto neuvottelee suoraan neuvonnan työehtosopimuksesta, muilla aloilla olemme osa isompia neuvottelujärjestöjä: yksityisillä aloilla YTN:ää ja julkisilla aloilla JUKOa.
Talven ja kevään 2025 aikana neuvotellaan useimmilla työmarkkinasektoreilla palkankorotuksista. Useilla yksityisen sektorin aloilla neuvottelut alkoivat jo syksyllä ja kevään aikana neuvottelut käynnistyivät myös julkisilla sektoreilla (valtio, yliopisto, kunnat ja hyvinvointialueet).
Yksityinen sektori
Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö Ylemmät Toimihenkilöt YTN neuvottelee lukuisten alojen työehtosopimuksista, myös Agronomiliiton jäsenten puolesta. Agronomiliitto on YTN:n jäsenliitto ja osallistuu YTN:n tausta- ja valmisteluryhmiin ja hallitukseen kulloistenkin paikkojen mukaisesti. Agronomiliiton yksityissektorin jäsenten suurimmat toimialat ovat elintarvike- ja kaupan ala, joissa ylemmillä toimihenkilöillä ei ole omaa työehtosopimusta. Elintarvikealan ylemmille neuvotellaan työmarkkinakierroksittain palkantarkistussuositus YTN:n ja Elintarviketeollisuuden välillä.
YTN:n neuvottelutavoitteilla pyritään tämän neuvottelukierroksen eri pöydissä työhyvinvoinnin edellytysten parantamiseen, parantamaan luottamushenkilöiden asemaa sekä ostovoimaa tukeviin palkankorotuksiin. Ns. vientimallin mukaisesti suurten vientialojen neuvottelutulokset vaikuttavat suuntaa-antaen myös muiden alojen työehtosopimusneuvotteluihin, ja siksi muissa neuvottelupöydissä odotetaan ns. päänavaajasopimuksen syntymistä.
Lisätietoa YTN eri sektoreiden neuvottelutilanteesta ks. ytn.fi/neuvottelut.
Saat YTN:n lakkotilanteissa toimintaohjeet YTN:n jäsenviestien kautta.
Muut yksityisen sektorin toimijat kuin YTN
Yksityisellä sektorilla SAK:n ja STTK:n liitot neuvottelevat omia sopimuksiaan, jotka saattavat koskettaa myös Agronomiliiton jäsenten työpaikkoja. Mahdollisissa lakkotilanteissa Agronomiliiton jäsenet pitäytyvät omissa työtehtävissään, eivätkä tee lakon alaista työtä.
Neuvonta
Neuvonta-alan työehtosopimusneuvottelut alan runkosopimuksesta sekä Faba osk:n ja Viking Geneticsin sopimuksesta ovat loppusuoralla. Työntekijäpuolta näissä neuvotteluissa edustavat liitot Agronomiliitto, Jyty, JHL ja PRO.
Keskeisenä tavoitteenamme neuvonta-alan neuvotteluissa oli ostovoimaa tukevat palkankorotukset. Neuvonta-alan houkuttelevuus ja työntekijäpito on tärkeä asia sekä työnantaja- että työntekijäosapuolille.
Agronomiliiton jäsenten osalta ylempien toimihenkilöiden neuvottelijoina olivat Agronomiliiton toiminnanjohtaja sekä ProAgria Akavalaisten pääluottamusmies, Agronomiliiton neuvonnan neuvottelukunnan puheenjohtaja.
Julkinen sektori
Julkisella sektorilla on JUKOlla on yhteiset neuvottelutavoitteet kaikkien sektorien osalta:
- Ostovoimaa parantavat prosentuaaliset palkankorotukset
- Perheen ja työelämän yhteensovittamisen edelleen parantaminen
- Matka-ajan lukeminen työajaksi ja/tai matka-ajan korvattavuus
- Luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun aseman/toimintaedellytysten parantaminen
Kuntien ja hyvinvointialueiden työ- ja virkaehtosopimuksesta neuvottelut alkoivat maaliskuussa, sopimus päättyy 30.4.2025.
Valtion neuvottelut
Valtiosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa 1.3.2025 lähtien, eivätkä sopimusneuvottelut ole edenneet merkittävästi. Perjantaina 7.3. valtiotyönantaja keskeytti virka- ja työehtosopimusneuvottelut, vaikka henkilöstöjärjestöt olivat ja ovat valmiita jatkamaan neuvotteluja.
Koska työnantajapuoli ei ole osoittanut halua vakaviin neuvotteluihin, neuvottelujärjestömme JUKO on päättänyt ylityö-, vuoronvaihto- ja liukumasaldon kerryttämisen kiellosta, joka koskee kaikkia valtion työsopimussuhteisia työntekijöitä. Kielto alkoi keskiviikkona 19.3.2025 ja on voimassa toistaiseksi.
Kiellon tarkoitus on saada työnantajapuoli takaisin neuvottelupöytään ja vauhdittaa neuvotteluja oikeudenmukaisen sopimuksen saavuttamiseksi.
Nämä vauhditustoimet eivät koske virkasuhteisia jäseniä, koska virkaehtosopimuslaki rajaa virkamiehen työtaisteluoikeuden vain lakkoon. On kuitenkin tärkeää, että virkamiehet eivät oma-aloitteisesti ja vapaaehtoisesti ota tehdäkseen niitä töitä, jotka työsuhteisilta jäävät ylityö-, vuoronvaihto- ja saldonkerryttämiskiellon takia tekemättä.
Lakkovaroitukset valtiosektorille
JUKO on jättänyt 1. lakkovaroituksen ma 31.3. kello 14. Lakkovaroitus on kaikkien valtiosektorin pääsopijoiden eli JUKOn, Pron ja JHL:n yhteinen.
Työtaistelu toteutetaan tiistaina 15.4.2025 kello 00.01 – keskiviikkona 16.4.2025 kello 23.59.
2. lakkovaroitus on jätetty ma 7.4. klo 14 ja on aikaisemman lakkovarotuksen tapaan pääsopijoiden yhteinen.
Lakko toteutetaan tiistaina 22.4.2025 kello 00.01 - torstaina 24.4.2025 kello 23.59.
3. lakkovaroitus on jätetty ti 22.4. klo 10 ja on pääsopijoiden yhteinen.
Lakko toteutetaan torstaina 8.5.2025 klo 00.01 - perjantaina 9.5.2025 klo 23.59.
Tavoitteena on saada valtiotyönantaja palaamaan neuvottelupöytään niin, että saavutamme henkilöstön kannalta oikeudenmukaisen neuvottelutuloksen.
Lakot koskevat rajattua joukkoa valtion virastoja ja tässä vaiheessa vain yksittäisiä Agronomiliiton jäseniä.
Katso tarkemmin valtiosektoria koskevalta sivulta tai JUKOn sivuilta. Jäsenviestit neuvottelutilanteesta ja mahdollisista lakkotilanteista saat suoraan Agronomiliitosta.
Yliopistot
Yliopistoja koskeva työehtosopimus päättyi 31.3.2025 ja neuvotteluja on jatkettu tuloksettomina. Erimielisyyttä on niin palkantarkastuksista kuin keskeisistä tekstikysymyksistäkin, erityisesti opetus- ja tutkimushenkilöstön työaikaan liittyen. Neuvotteluja vauhdittaakseen kaikki työntekijäjärjestöt JUKO, PRo ja JHL ovat jättäneet lakkovaroituksen 22.4. Lakko koskee Tampereen yliopistoa, ja se toteutetaan yhden päivän lakkona 7.5.2025 mikäli sitä ennen neuvotteluissa ei synny ratkaisua.