Onko töihin paluu ankeaa?

12.8.2013 14:38

Vaikka olisikin, niin sitä voi helpottaa!

Vaikka pidän työstäni, niin täytyy myöntää – jopa minulla on haasteita sopeutua loman jälkeiseen elämään. Niinpä päätin kokeilla parin viikon ajan positiivisen ajattelun voimaa lomalta paluun ankeuden selättämiseksi. Tiedän entuudestaan, että tämä tepsii moneen. Olenhan teettänyt vastaavaa harjoitusta asiakkaillani erilaisissa työelämän tilanteissa.

Lupasin itselleni, että kirjaan joka päivä ylös vähintään viisi mukavaa asiaa. Jos mitään erityistä ei päivän aikana sattuisi, niin kirjaisin ylös niitä asioita, jotka ylipäätään ovat elämässäni hyvin.

Ensimmäisen viikon lähestyttyä loppuaan huomasin kuinka ajatukset alkoivat kääntyä pois negatiivisista asioista. Joka päivä oli helpompi ja helpompi miettiä ”mitä mukavaa”. Samalla myös työn tekemisen vire nousi huomattavasti. Viikonkin kokeilun jälkeen on jälleen pakko todeta myönteisyyden voima.

Käytännön kokeilun tueksi löytyy myös tutkimustuloksia. Tehokkaiden tiimien puheessa esimerkiksi positiivisen ja negatiivisen puheen suhde on 5:1. Kuinka paljon myönteisyyttä siis tarvitaankaan kielteisyyden kaatamiseen! Tämä klassikkoartikkeli positiivisesta ratkaisupuheesta löytyy Fredricksonin ja Losadan kirjoittamana nimellä Positive Affect and Complex Dynamics of Human Flourishing.

Positiivista energiaa kasvattamaan!

-          Heidi Hännikäinen/urapalvelut

ps. Työterveyslaitos on myös listannut helpotusta lomaltapaluuseen.

Lähetä kommentti