Kreikan kuulumisia

13.5.2013 14:34

Seniorit kävivät toteamassa Kreikan taloustilanteen, hahmottivat energiapolitiikkaa sekä tutustuivat elintarviketuotantoon.

Agronomiliiton seniorit matkasivat huhtikuussa Manner-Kreikkaan. Mukaan olisi lähtenyt useampi kuin matkalle voitiin ottaa mukaan. Useimpien kokemus Kreikasta liittyi rantalomiin Kreikan saaristossa, joten matkalta sai paljon uutta tietoa antiikista ja nykypäivän Kreikasta.

Talousasiat olivat pinnalla. Kreikassa on toteutettu sisäinen devalvaatio laskemalla palkkoja jopa 30 %, nostamalla eläkeikä 65 vuoteen. Suunnitelmissa on nostaa eläkeikää edelleen.

Kreikan taloudellinen tilanne on edelleen kriittinen. BKT laski edellisestä vuodesta 5 %. Työttömyysprosentti oli 26 prosenttia, mikä merkitsee, että työttömiä on noin 1,3 miljoonaa.

Erityisen vaikea työttömyys 15–24 -vuotiailla, lähes 60 %. Kuulimme, että nuoret muuttavat töiden perään kaupungeista maalle.

Kreikan talouden pohja on ollut pienyritys- ja palveluvaltainen. Palveluiden osuus on ollut maan BKT:sta noin 75 prosenttia teollisen tuotannon jäädessä vain 20 prosenttiin. Matkailu on elintarvikkeiden ohella huomattava tulonlähde. Perinteisesti tärkeän maatalouden osuus on laskenut 4 prosenttiin BKT:sta, vaikka sen työllistävä vaikutus on kolminkertainen. Tämä selittyy sillä, että Kreikassa elintarviketuotanto lasketaan teollisuuden piiriin, mikä vääristää tilastoja.

Kreikan energiasektori nojaa vahvasti öljyyn ja ruskohiileen. Retkillä huomasimme vahvan pyrkimyksen hyödyntää laajasti saatavilla olevia uusiutuvia energiamuotoja tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa. Kreikan uusiutuvista energialähteistä tuulivoima on keskeisin ja sen potentiaalia on mahdollisuus kasvattaa vielä reilusti. Aurinkoenergiaa on lähinnä käytetty veden lämmitykseen mutta aurinkosähkön potentiaali on suuri teknologian kehittyessä.

Kreikka tuottaa hedelmiä, vihanneksia, sekä teollisuudelle tupakkaa, puuvillaa, sokerijuurikkaita ja viinirypäleitä. Vientituotteita ovat muun muassa oliiviöljy, oliivit ja viini. Kreikka on kolmanneksi suurin oliiviöljyn tuottaja. Vierailimme oliivitilalla, missä myös puristettiin mm. luomuviljeltyä oliiviöljyä. Samoin kävimme viinitilalla Nemean alueella. Turhaan ei kreikkalainen keittiö ole maailmankuulu!

Mihin Kreikka sitten meneekin, oli kiinnostava huomata, että Olli Rehn oli kova sana.

- Juha Seppälä/Agronomiliiton seniorivaliokunnan pj

 ps. Lue juttu matkasta myös Alimentan 3/2013 numerosta. Se ilmestyy 5.6.

Lähetä kommentti