Agronomiliiton jäsenseminaari: Vastuullinen ruokaketju -kilpailukykyä kestävällä tavalla

29.10.2016 13:00 – 16:15 Onko vastuullisuus vahvuutemme? Mitkä eri tekijät vaikuttavat ruokaketjun vastuullisuuteen? Mikä on vastuullista? Tule kuulemaan ja keskustelemaan #agroseminaari

 

Vastuullinen ruokaketju -kilpailukykyä kestävällä tavalla

Tervetuloa Agronomiliiton jäsenseminaariin lauantaina 29.10. klo 13.00–16.15, hotelli Torniin Tampereelle (Ratapihankatu 43). Keskustelua ja kommentointia #agroseminaari

Ohjelma

13.00 Seminaarin avaus, Agronomiliiton hallituksen puheenjohtaja Mikael Jern

13.10 Vastuullisesti tuotettua ruokaa meille ja maailmalle -osaammeko? kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, Maa- ja metsätalousministeriö

14.00 Kahvitauko

14.30 Vastuullisuuden eri ulottuvuudet -paneelikeskustelu Jyrki Wallinin johdolla

Panelisteina: MMT Terhi Latvala, MMM Hanna Mattila, MMM (agr.) Taneli Vuori, ETM Marleena Tanhuanpää ja MMM, laillistettu ravitsemusterapeutti Auli Pölönen

16.15 Seminaari päättyy

Seminaari on maksuton.

Ilmoittautumisaika seminaariin on päättynyt.

Tervetuloa mukaan!

 

Alustajana:

Jaana Husu-Kallio (ELT) toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkönä. Lisäksi hän on Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtaja, elintarvikemikrobiologian dosentti sekä Euroopan elintarviketurvallisuusviraston johtokunnan varapuheenjohtaja. Hän toimi Eviran pääjohtajana 2006-2012 ja Euroopan komissiossa varapääjohtajana 2002-2006.

 

Panelisteina:

Terhi Latvala (MMT) toimii erikoistutkijana Luonnonvarakeskuksen Uudet liiketoimintamahdollisuudet –yksikössä. Hän haluaa tutkimuksellaan edistää kuluttajien kestäviä kulutusvalintoja ja niiden merkitysten tunnistamista osana biotaloutta. Meneillään olevissa tutkimuksissa selvitetään tuotannon kestävyyttä edistävien innovaatioiden leviämistä elintarvikeketjussa sekä kuluttajien pakkauskokemuksia erityisesti maksuhalukkuuden näkökulmasta.

 

 

Hanna Mattila (MMM) työskentelee ruoka-, ilmasto- ja energiapolitiikan asiantuntijana maa- ja metsätalousministeriössä. Hän on Helsingin ensimmäisen REKO:n perustajajäsen ja yksi sen ylläpitäjistä. Toimittanut tietokirjan "Vähemmän lihaa. Kohti kestävää ruokakulttuuria".

 

 

Taneli Vuori (MMM agronomi), asuu perheineen Jussilan tilalla Pornaisissa, Uudellamaalla. Hän viljelee päätoimisesti 226 ha:n kasvinviljelytilaa, mallasohraa, myllykauraa, rapsia, myllyvehnää, ruista. Metsätalous ja tienhoitourakointi tukevat kokonaisuutta. Suomalaisen ruokaketjun ensimmäisenä lenkkinä, viljelijänä, Vuori on pohtinut mitä vastuullisuus merkitsee. Onko se vastuuta myös kaikista ketjussa mukana olevista?

 

 

Auli Pölönen (MMM, laill. ravitsemusterapeutti) toimii koordinointipäällikkönä diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisytyössä Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairauksien ehkäisyn ja hoidon käytänteiden kehittämisen lisäksi työ kohdentuu monialaisena yhteistyönä kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Tutkimusnäyttö ruokavalintojen merkityksestä terveyden perustana on kiistaton. Mutta kuluttajalle ruokavalintojen tekeminen näyttää muuttuneen entistä monimutkaisemmaksi erilaisten trendidieettien viidakossa, ja kun valintoja tehtäessä pitää ottaa huomioon ruoan alkuperään ja tuotantoon liittyvät eettiset näkökohdat, eläinten hyvinvointi, ympäristöjalanjälki jne.  – Mistä olemme vastuussa ja kenelle? Vastuuta valinnoista, vastuuta viestinnästä, vastuuta vapaudesta?

 

 

Marleena Tanhuanpää (ETM) toimii johtajana Elintarviketeollisuusliitossa vastaten tutkimukseen ja lainsäädäntöön liittyvistä asioista. Ruoka-alan näköalapaikalla Tanhuanpää seuraa päivittäin keskustelua ajankohtaisista teemoista kuten ruuan turvallisuus, alan vastuullisuus sekä kuluttajien ravitsemus ja hyvinvointi. Pitkäaikaista ruoka-alan kokemustaan hän on kartuttanut monipuolisissa edunvalvontatehtävissä sekä meijeriyrityksissä